AUDIO Ponta: Guvernul nu a discutat cu FMI despre majorări salariale
Liderii USL au prezentat FMI prospecțiile Uniunii privind situaţia politică şi măsurile care consideră că ar putea fi ”suportate” în acest an înainte de alegeri.
Articol de Angela Bârgoan, 02 Februarie 2012, 10:56
Preşedintele PSD, Victor Ponta, le-a spus, joi, reprezentanţilor FMI, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, că în România ''nu se văd deocamdată semne de primăvară”.
”După cum vedeţi situaţia din România este încă îngheţată. Nu este niciun semn de primăvară, dar lucrăm la acest lucru. Vă mulţumesc mult pentru că aţi venit”, a afirmat Victor Ponta la începutul întâlnirii cu delegaţia FMI.
El a afirmat că va prezenta prospecţiile USL privind situaţia politică din ţară.
”Am în faţa mea rezumatul întâlnirii noastre trecute şi aş vrea să discutăm despre problemele zilnice şi să vă prezentăm prospecţiile noastre privind situaţia politică şi măsurile pe care credem că le-am putea suporta pentru acest an înainte de alegeri”, a precizat președintele PSD.
Ulterior, la finalul întâlnirii cu reprezentanții FMI, BM și CE, copreședintele USL a declarat că Guvernul nu a discutat cu aceste instituţii internaţionale despre posibilitatea creşterii pensiilor şi a salariilor cu 5%.
Victor Ponta a precizat că i-a întrebat personal pe oficialii străini acest lucru, iar răspunsul a fost unul negativ.
”Am întrebat dacă acea creştere de cinci la sută a pensiilor şi salariilor anunţată de PDL a fost discutată cu partenerii noştri internaţionali. Răspunsul cred că îl ştiţi că nu. Nu există în acest moment discutată cu FMI, Banca Mondială şi CE niciun fel de posibilitate de creştere a pensiilor şi salariilor. A fost o simplă promisiune electorală a celor de la PDL generată de sondajele de opinie care apăruseră în acea zi”, a declarat Victor Ponta.
În opinia liderului PSD, aducerea în dezbaterea publică a acestui subiect de către partidele aflate la guvernare a avut doar scop electoral.
Victor Ponta: După luna iulie se poate discuta despre o asemenea creștere
Președintele PSD susține că din punctul de vedere al partenerilor internaţionali, după luna iulie, în funcţie de cum evoluează lucrurile, ”chiar dacă semnalele nu sunt deloc optimiste”, se poate discuta de o asemenea creştere.
Copreședintele USL a mai spus că i-a asigurat pe reprezentanţii organismelor internaţionale că, în toate dezbaterile politice care au avut loc în această perioadă, cererile USL faţă de Guvernul actual şi faţă de preşedinte şi opţiunea politică asumată a USL este ca viitorul Guvern şi Guvernul USL după alegeri să păstreze angajamentele pe care România şi le-a asumat faţă de FMI, BM şi CE.
”Chiar şi în varianta demiterii sau demisiei Guvernului Boc, guvernul de tranziţie spre alegeri va avea suportul nostru integral pentru a ne îndeplini obligaţiile asumate şi pentru a ne păstra relaţiile cu partenerii noştri internaţionali. Am exprimat punctul nostru de vedere că în interesul păstrării acestei stabilităţi şi onorabilităţi a României pe pieţele internaţionale, alegeri şi, de fapt, finalizarea procesului electoral cât mai rapid ar fi un lucru de dorit”, a explicat Victor Ponta.
Președintele PSD a reafirmat că prima măsură care ar trebui luată de Guvernul actual sau de Guvernul USL s-ar referi la reducerea CAS-urilor, a taxării muncii, despre care partenerii internaţionali cred că este prea ridicată și împiedică practic firmele private să creeze noi locuri de muncă.
Jeffrey Franks: Şansa de a schimba România nu este specifică unui grup politic anume
La rândul său, șeful delegației FMI, Jeffrey Franks, a mulţumit, joi, liderilor USL pentru oportunitatea de a se întâlni cu reprezentanţii partidelor politice.
”Mulţumim pentru oportunitatea de a ne vedea cu voi şi cu alte partide. Noi dăm importanţă unor astfel de întâlniri. Şansa de a schimba România nu este specifică unui grup politic anume, iar soluţiile trebuie găsite luând de la toate grupurile din societate”, a declarat, la începutul discuțiilor cu reprezentanții USL, Jeffrey Franks.