AUDIO Peste 65.000 de poliţişti şi jandarmi mobilizaţi la alegeri
Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat Peste 65.000 de poliţişti şi jandarmi mobilizaţi pentru buna desfăşurare a scrutinului de azi.
Articol de Politica Romaneasca, 05 Iunie 2016, 08:04
Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a precizat, în această dimineaţă, că la nivelul MAI, inclusiv Corpul de Control al Ministerului de Interne a fost împărţit în trei echipe ce vor face verificări, în cazul în care competenţele structurilor teritoriale ar fi depăşite.
Alegătorii mai trebuie să ştie că pot fi amendaţi sau pot ajunge chiar la închisoare dacă nu respectă legea, a atras atenţia purtătorul de cuvânt al ministerului, Monica Dajbog.
Purtătorul de cuvânt al MAI a prezentat la ora 7.30, o primă evaluare a condiţiilor în care se desfăşoară procesul electoral.
Pentru Primăria Generală a Bucureştiului, candidează 12 persoane, sunt 14.039 de candidaţi la funcţia de primar, 239.134 de persoane îşi doresc o funcţie de consilier local, iar 14.057 aspiră la un mandat de consilier judeţean sau ales în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precizează MAI.
În Bucureşti, 1.780.307 de cetăţeni sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege primarul general, primarii de sectoare, consilierii generali şi pe cei locali, în 1.246 de secţii de votare.
În sectorul 1 sunt înscrişi în registrul electoral 207.584 alegători, în sectorul 2 - 317.581, în sectorul 3 - 402.970, în sectorul 4 - 272.842, în sectorul 5 - 248.438, iar în sectorul 6 - 330.892.
Premiera alegerilor
În premieră, în secţiile de vot a fost instalată o aplicaţie pe o tabletă prin care vor fi prevenite tentativele de vot ilegal.
Astfel, alegătorul îi înmânează unui operator de calculator cartea de identitate, care va scana CNP-ul, iar aplicaţia va indica dacă acesta a mai votat sau nu. Fraudarea votului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
O altă noutate constă în faptul că preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale.
Au dreptul de a alege cetăţenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, iar dreptul de vot se exercita pe baza buletinului de identitate, cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorii, paşaportului diplomatic sau de serviciu şi carnetului de serviciu militar.
Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţa şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă (alegătorii cetăţeni români) sau în copia de pe lista electorală complementară (alegătorii cetăţeni ai UE)
Monica Dajbog a mai precizat că următoarea prezentare va avea loc la ora 12.30.
AUDIO Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI