Ascultă Radio România Actualitaţi Live

AUDIO Parlamentul a aprobat înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, marţi, înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene, la conducerea căruia se va afla Leonard Orban.

AUDIO Parlamentul a aprobat înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene

Articol de Alina Dobrinescu, 20 Septembrie 2011, 15:26

Potrivit secretarului Senatului Gheorghe David, 245 de parlamentari au votat pentru înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene şi pentru numirea în fruntea acestei instituţii a lui Leonard Orban.

Opoziţia nu şi-a exercitat votul asupra înfiinţării ministerului privind fondurile europene, cu excepţia deputatului conservator Tudor Ciuhodaru.

Premierul Emil Boc le-a mulţumit, marţi, parlamentarilor care susţin arcul guvernamental pentru votul acordat la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene şi a criticat Opoziţia că nu a reuşit să se detaşeze de maniera populistă nevotând în acest caz.

"Vreau să vă mulţumesc sincer, în numele Guvernului, pentru votul dumneavoastră de astăzi. Vreau să mulţumesc PDL, UDMR, UNPR, grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor pentru susţinerea politică şi pentru faptul că, astăzi, cu toţii aţi dat un vot în interesul României, în interesul ţării, în interesul aducerii banilor europeni în ţara noastră. Regret că încă o dată opoziţia nu a putut să se detaşeze de maniera populistă şi a incapacităţii de a înţelege că uneori în politică este nevoie să susţii interesul naţional indiferent dacă eşti la putere sau în opoziţie, nici astăzi nu a reuşit să se ridice la nivelul unei opoziţii într-o ţară democratică şi să susţină acele măsuri care ţin de interesul naţional", a spus Boc, după ce plenul Parlamentului a adoptat înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene, care va fi condus de Leonard Orban.

El a mai subliniat că România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a beneficiat de suportul opoziţiei pentru adoptarea măsurilor în timpul crizei economice.

"Suntem singura ţară din UE care, în această perioadă de criză, nu a beneficiat de suportul opoziţiei pentru nicio măsură. Singuri am reuşit să trecem România prin recesiunea economică. România a ieşit din recesiunea economică datorită dumneavoastră şi a efortului pe care l-aţi făcut în Parlamentul României şi pentru asta vă mulţumesc. Le mulţumesc ca de fiecare dată românilor, pentru că, spre deosebire de opoziţie, au înţeles că în aceste vremuri grele doar cu măsuri corecte poţi să asiguri viitorul acestei ţări", a adăugat primul ministru.

Leonard Orban: Mi-am asumat această miză. Ştiu care sunt riscurile, dificultăţile

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat , la rândul său, că şi-a asumat "miza" care a stat la baza înfiinţării noului minister şi că îşi asumă "riscurile" misiunii sale.

"Miza creării ministerului - până la sfârşitul lui 2012, România va trebui să cheltuie minimum 1,9 miliarde euro ca să nu piardă fonduri. Până la sfârşitul lui 2013, România va trebui să mai cheltuie în plus 6,7 miliarde euro. Dacă nu se întreprind acţiuni, acum, imediat, problemele cele mai mari, riscurile nu vor fi în 2012, ci în 2013, cu toate consecinţele legate de afectarea dezvoltării economice. Mi-am asumat această miză. Ştiu care sunt riscurile, dificultăţile. Voi încerca să duc la bun capăt această misiune", a declarat Leonard Orban.

Acesta a adăugat că în cel mai scurt timp vor fi definite clar atât atribuţiile ministrului, cât şi cele ale ministerului.

"S-a tot insistat asupra faptului că în momentul de faţă ministerul are atribuţii limitate, o putere limitată. Prin actele normative ce vor fi aprobate în scurt timp, vom încerca să definim foarte clar atribuţiunile, rolul ministerului şi ministrului", a spus Leonard Orban.

Leonard Orban le-a mulţumit parlamentarilor care au votat în favoarea înfiinţării Ministerului Afacerilor Europene, susţinând că va încerca întotdeauna să apere, prin acţiunile sale, interesul naţional.

Divergenţe în Parlament înaintea votului pentru Ministerul Afacerilor Europene

Lucrările dedicate înfiinţării Ministerului Afacerilor Europene, programate iniţial pentru ora 10,00, au fost amânate la propunerea PDL, pentru a permite comisiilor de buget-finanţe şi juridice din cele două camere să definitiveze rapoartele privind componenţa Curţii de Conturi.

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a reluat, marţi în jurul prânzului, şedinţa.

Şedinţa Comisiilor de specialitate a fost la rândul ei întreruptă şi reluată de mai multe ori din lipsă de cvorum.

România, codaşă la absorbţia fondurilor europene

După ce preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso a criticat România pentru slaba absorbţie a fondurilor europene, ideea înfiinţării unui minister care să se ocupe de acest domeniu extrem de important pentru stat a devenit tot mai vehiculată.

Potrivit ultimei scrisori oficiale înaintată de Comisia Europeană Guvernului, nivelul de absorbţie financiară a Fondurilor Structurale şi de Coeziune în ţara noastră este de doar 3%, cu o îmbunătăţire nesemnificativă comparativ cu anul trecut, când rata era de 2%.

La nivel de Bucureşti, din cele 20 de miliarde de euro alocate de Uniunea Europeană pentru perioada 2007-2013, au fost utilizate numai 3,4%.

Lipsa de transparenţă a autorităţilor în direcţionarea acestor fonduri, precum şi lipsa unei evaluări obiective asupra rezultatelor implementării proiectelor cu finanţare europeană plasează România pe ultimul loc în topul ţărilor care folosesc eficient banii europeni.

În acest context, necesitatea creării unui Minister al Fondurilor Europene, care să gestioneze fondurile primite şi să le direcţioneze către domeniile care înregistrează deficienţe a devenit tot mai pregnantă.

România preia modele de succes din Ungaria şi Polonia

Coaliţia de guvernare a discutat,în mai multe rânduri, posibilitatea înfiinţării unui nou minister care să coordoneze activitatea instituţiilor care gestionează banii europeni.

Varianta convenită de liderii coaliţiei este înfiinţarea unui nou portofoliu dedicat absorbţiei fondurilor europene şi care să coordoneze programele derulate în prezent prin intermediul ministerelor Muncii, Sănătăţii, Educaţiei, Mediului şi Transporturilor.

Argumentul guvernanţilor pentru această iniţiativă este succesul pe care l-au avut în atragerea de fonduri europene Ungaria şi Polonia, care au astfel de structuri.

"Să fie un minister, probabil cu rang de ministru, care să poată să coordoneze activitatea instituţiilor care au legătură cu fondurile europene, cum e ANRMAP-ul, cum sunt toate instituţiile din subordinea Ministerului de Finanţe şi toate celelalte care, coordonate unitar, să poată să conlucreze cu celelalte ministere şi să putem accesa fondurile mult mai practic", declara recent Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL.

Franks: Daţi-i drumul la ministerul fondurilor europene

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, într-un interviu acordat NewsIn, că dacă Guvernul consideră necesară înfiinţarea unui minister pentru absorbţia fondurilor europene, atunci “să-i dea drumul”.

“Nu cred că va fi nevoie ca Bruxelles-ul să aprobe înfiinţarea unui minister pentru absorbţia fondurilor europene şi sincer cred că vor saluta o astfel de iniţiativă. Unele ţări au înfiinţat ministere pentru gestionarea fondurilor europene, altele nu. Există ţări din ambele categorii care au avut succes. Dacă aceasta este calea pe care România vrea să o urmeze este în regulă, nu contează ce structură va fi, ci contează rezultatele obţinute. Sfatul meu pentru Guvernul României: Faceţi tot ce este nevoie, dacă e nevoie de un minister, daţi-i drumul!”, a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

Cât priveşte noul minister, preşedintele a subliniat că nu va avea un rol de administrare, deci nu va avea responsabilitate asupra autorităţilor de management care vor rămâne la nivelul celorlalte ministere, ci va reprezenta o structură de control. Astfel, a explicat preşedintele, vor fi puse sub o singură structură toate autorităţile de control.

USL monitorizează folosirea banilor europeni

Uniunea Social Liberală a hotărât, de curând, să monitorizeze folosirea banilor europeni şi să prezinte măsurile opoziţiei în acest sens.

Uniunea Social Liberală a anunţase chiar că va înfiinţa chiar un grup de lucru care va analiza folosirea fondurilor europene de către instituţiile abilitate din România.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că absorbţia redusă de fonduri va afecta şi guvernele viitoare, nu doar actualul executiv.

"România a atras efectiv doar 3% din fondurile structurale. Vorbim de bani, efectiv, pe care România i-a primit de la UE. Până în acest moment am cotizat la bugetul UE cu 24 de miliarde de lei şi am atras doar 11 miliarde. Este o situaţie extrem de gravă, care afectează nu doar guvernul actual, ci va afecta şi viitorul guvern", susţine liderul PSD.

Victor Ponta a mai spus, recent, că USL va prezenta un program detaliat cu măsurile propuse de opoziţie pentru creşterea gradului de absorbţie a banilor europeni.




UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice
Știri 16 Ianuarie 2025, 09:28

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice

Într-un interviu acordat presei maghiare şi citat de MTI, liderul UDMR a precizat că nu pot fi pur şi simplu desfiinţate...

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice
Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Știri 16 Ianuarie 2025, 08:52

Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale

Pe 31 decembrie 2024, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea deschisă de Călin Georgescu, însă acesta a făcut recurs.

Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"
Știri 15 Ianuarie 2025, 16:26

Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"

Proiectul bugetar pentru acest an va avea o abordare prudentă, spunea premierul Marcel Ciolacu, precizând că se va menţine în...

Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"
Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora
Știri 15 Ianuarie 2025, 16:20

Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări de TVA nu se va mări.

Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora
Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei
Știri 15 Ianuarie 2025, 10:32

Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei

Petre Roman este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei
AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis
Știri 15 Ianuarie 2025, 08:48

AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis

AUR împreună cu POT şi SOS România au împreună numărul de voturi necesar pentru a inţia suspendarea şefului statului, însă nu...

AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis
15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
Știri 15 Ianuarie 2025, 08:40

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale

În Capitală și în țară au loc conferinţe, dezbateri, concerte şi expoziţii, iar la multe muzee intrarea este gratuită.

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități
Știri 14 Ianuarie 2025, 15:57

USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități

USR acuză finanțarea insuficientă pentru serviciile sociale și personalul din domeniu și consideră că banii necesari pot fi...

USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități