AUDIO "Ori trebuie să plece ministrul, ori secretarul de stat"
Într-o intervenţie televizată la care era invitat subsecretarul de stat Raed Arafat, preşedintele Traian Băsescu a susţinut că dacă Arafat are opinii diferite de cele ale ministrului în privinţa legii sănătăţii, unul dintre cei doi trebuie să plece.
Articol de Simona Mihăescu, 10 Ianuarie 2012, 09:35
Într-o intervenţie la Realitatea TV, preşedintele Traian Băsescu a declarat că "angajarea răspunderii guvernului pe noua lege a sănătăţii ar fi o mare greşeală" şi a susţinut că noua lege a sănătăţii trebuie dezbătută public şi discutată în parlament.
Anterior, la acelaşi post de televiziune, Traian Băsescu a intervenit telefonic într-o emisiune la care era invitat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat şi i-a recomandat acestuia să-i prezinte ministrului observaţiile sale cu privire la noua lege din domeniu, în loc să creeze "o psihoză publică în ceea ce priveşte asigurarea serviciilor de urgenţă".
Citeşteaici articolul care a declanşat conflictul.
Traian Băsescu consideră că Raed Arafat ar trebui să-şi înţeleagă misiunea de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi că ar trebui să-şi exprime opiniile despre aceasta lege, în primul rând, în interiorul ministerului.
El a adăugat că în cazul în care Arafat are un alt punct de vedere decât cel al ministerului, ar trebui "ori trebuie să plece ministrul, ori secretarul de stat".
Audio preluare Realitatea TV
"Sigur, nu-i spune nimeni domnului Arafat că n-are dreptul să aibă părerea că trebuie să rămână un sistem al statului sistemul de urgenţă, dar acest lucru îl exprimă, în primul rând, în interiorul ministerului şi, dacă nu găseşte înţelegere şi are alt punct de vedere decât propriul lui ministru, ori trebuie să plece ministrul ori secretarul de stat. Cine credeţi că pleacă? Ghici ghicitoarea mea! ", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele a mai spus că nu se aşteaptă ca ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli, să-l demită pe Arafat, ci ca subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii să-şi înţeleagă misiunea.
Raed Arafat susţine că-şi va apăra opiniile şi din afara sistemului
De cealaltă parte, Raed Arafat, care se afla în calitate de invitat la Realitatea TV la momentul intervenţiei prezidenţiale, susţine că proiectul noii legi, care este în dezbatere publică pe pagina de Internet a Ministerului Sănătăţii, ridică foarte multe semne de întrebare în ceea ce priveşte împărţirea fondurilor publice şi principiile după care vor fi repartizate acestea, inclusiv asistenţei medicale private.
Audio preluare Realitatea TV
Subsecretarul de stat a anunţat că Ministrul Sănătăţii a trimis în urmă cu zece zile punctele de vedere privind asistenţa medicală de urgenţă consilierului prezidenţial Virgil Păunescu.
"Acolo erau trecute toate datele astfel că punctele mele de vedere au fost cunoscute. Sigur, dacă nu se doreşte ca eu să vorbesc despre acest subiect din interiorul sistemului, va trebui să plec, dar voi apăra punctele de vedere şi din afara acestuia", a mai spus Arafat.
Ladislau Ritli susţine că va respecta decizia lui Arafat
Ministrul sănătăţii, Ladislau Riltli a declarat, marţi dimineaţă, presei că va respecta decizia pe care o va lua Raet Arafat, indiferent care va fi aceasta, dar a adăugat că va încerca să vorbească cu acesta şi lămurească problemele ridicate de subsecretarul de stat.
Ladislau Ritli a precizat că Raed Arafat şi-a exprimat de mai multe ori îngrijorarea despre Serviciul de Urgenţă, că a încercat să-l liniştească, dar nu a reuşit.
"Este decizia dânsului, respect ce va hotărî", a afirmat ministrul sănătăţii despre posibila demisie a lui Read Arafat din funcţia pe care o deţine în cadrul Ministerului Sănătăţii.
PSD, de partea lui Arafat
Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat, luni la TVR că este "anormal" ca şeful statului să dialogheze în contradictoriu , prin intermediul unei televiziuni cu un subsecretar de stat.
El a subliniat că în acest conflict este de parte lui Arafat.
"Am mai mare încredere în Raed Arafat decât în Traian Băsescu, în domeniul medical", a spus Ponta, la televiziunea publică.
Ponta a mai spus că PSD va depune o moţiune de cenzură pe proiectul legii sănătăţii, dacă acesta va fi adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului pe acest proiect.
PDL, în expectativă
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu a declarat, luni, că forma de promovare a noii legi a sănătăţii se va decide după terminarea perioadei de dezbatere publică a proiectului şi se va ajunge la o formă finală.
El a afirmat că prin acestă lege se va reforma sistemul sanitar din România.
Sever Voinescu a precizat că legea sănătăţii este importantă şi de aceea democrat liberalii sunt atenţi la toate opiniile exprimate în această perioadă:
"Mulţi dintre experţii noştri ar dori alte formulări în lege. Dezbaterea continuă şi, Slavă Domnului, se vede şi ceea ce cred că este important pentru noi ca oameni politici înainte de orice este să fim extrem de atenţi la semnalele care ne vin dinspre beneficiarii acestei legi pentru că, până la urmă, facem această lege, sigur cu gândul la însănătoşirea unui sistem, pe de altă parte, cu gândul la însănătoşirea unei naţiuni", a declarat acesta.
Proiectul noii legi a sănătăţii care aduce schimbări în actualul sistem se află în dezbatere publică timp de 30 zile, cu începere din 28 decembrie 2011.
Forma finală în care va fi promovată legea sănătăţii va fi stabilită după o şedinţă a coaliţiei de guvernare pe această temă care va avea loc pe 23 ianuarie, a precizat, luni, premierul Emil Boc.
Rămâne de văzut cum va fi adoptată această lege de o mare importanţă pentru toţi cetăţenii României, fie prin angajarea răspunderii guvernului, fie prin dezbatere parlamentară.