AUDIO Opoziţia nu este de acord cu modificarea Constituţiei
Liderii USL au declarat după întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni că i-au prezentat preşedintelui mai multe propuneri, între care schimbarea actualului guvern cu unul tehnocrat.
Articol de Alina Dobrinescu, 14 Decembrie 2011, 15:08
Copreşedintele USL, Victor Ponta, a declarat la sfârşitul întâlnirii cu Traian Băsescu că opoziţa că nu este de acord cu modificarea Constituţiei şi comasarea alegerilor.
Ponta a afirmat că preşedintele nu a respins propunerea privind un Guvern de tehnocraţi, dar a arătat că aceasta trebuie să constituie tema unor discuţii cu partidele parlamentare.
"Domnia sa a spus că nu poate să-l demită pe premierul Boc", a afirmat Ponta, susţinând că preşedintele "era cam obosit" şi poate, de aceea, nu a permis accesul presei la începutul discuţiilor.
Între propunerile USL s-a aflat şi înfiinţarea unui cadru în care să fie discutat ce înseamnă acordul european de guvernanţă fiscală şi care sunt consecinţele acestuia pentru România.
"Poziţia preşedintelui a fost că da, este necesar un astfel de cadru de discuţie între putere şi opoziţie", a explicat Ponta.
Copreşedintele USL: Statul social a fost ucis în România
Crin Antonescu a arătat după întâlnirea de la Cotroceni, că liderii USL i-au spus preşedintelui României că esenţial este statul social, care în România a fost desfiinţat.
"I-am spus că, din punctul nostru de vedere, în ultimii trei ani, statul social a fost ucis în Romania, desfiinţat. (...) În acelaşi timp, România a devenit cel mai clientelar şi cel mai corupt stat din Europa, că o armată de oameni care se află sub comanda politică şi sub protecţia politică a domniei sale fură tot ce se poate fura, de la bani publici până la voturi şi aşa mai departe", a susţinut liderul USL.
Potrivit acestuia, "statul clientelar nu are cu nimic de-a face cu statul performant despre care preşedintele Băsescu şi colegii săi vorbesc".
În acelaşi timp, a atras atenţia Antonescu, în România s-a realizat austeritate împotriva bugetarilor, a "întreprinzătorilor care nu cotizează", dar încă nu a început austeritatea "împotriva hoţilor, clienţilor, preferaţilor şi paraziţilor acestui regim condus de Traian Băsescu".
Liderul conservatorilor a cerut dezbatere publică
La rândul său, preşedintele PC, Daniel Constantin a afirmat că i-a solicitat preşedintelui să creeze o dezbatere publică vizavi de pactul fiscal încheiat cu Consiliul European.
"L-am rugat pe domnul preşedinte şi i-am transmis că are această datorie faţă de români, să creeze o dezbatere publică vizavi de impactul acestui pact, care va fi convenit până în martie, asupra românilor. Există o dezbatere publică extrem de interesantă, foarte multe voci care spun aduce acest pact, îmbunătăţiri pentru viaţa românilor, sau nu. Pe de altă parte, sunt foarte multe voci, recunoscute, din punct de vedere economic, care spun că prin aplicarea acestor prevederi care vor fi convenite la nivel european, România este condamnată la subdezvoltare", a spus Constantin.
Declaraţiile au avut loc în curtea Palatului Cotroceni, după ce discuţiile dintre liderii opoziţiei şi preşedinte s-au defăşurat cu uşile închise.