AUDIO OLTCHIM, o companie pe muchie de cuţit
Soarta companiei OLTCHIM, ajunsă în pragul falimentului, se decide în aceste zile. Singura soluţie pentru salvarea combinatului este privatizarea.
Articol de Adrian Cristea, 18 Septembrie 2012, 14:27
Problemele de la Oltchim au apărut cu mai bine de patru ani în urmă, când producţia a fost redusă la mai puţin de jumătate din capacitate, în principal, din cauza datoriilor uriaşe către furnizori.
Combinatul de la Râmnicu Vâlcea a ajuns astăzi dintr-un colos industrial o companie aproape de insolvenţă.
Activitatea economică de la Oltchim a început să sufere la sfârşitul anului 2008, din cauza datoriilor foarte mari către diverşi furnizori.
Unul dintre aceştia a şi oprit furnizarea materiei prime, iar reprezentanţii companiei au fost nevoiţi să preia rafinăria Arpechim Piteşti pentru a-şi asigura produsele necesare pentru continuarea activităţii.
Costurile pentru reparaţii au fost, însă, uriaşe, iar acestora s-au adăugat şi sumele foarte mari, plătite pentru materiile prime din import, mult mai scumpe.
Astfel, de mai bine de patru ani combinatul a funcţionat la mai puţin de jumătate din capacitate, iar salariile angajaţilor, care au intrat în şomaj tehnic, au fost micşoarate.
Situaţia s-a agravat la sfârşitul lunii trecute, când au rămas funcţionale doar instalaţiile de avarie, producţia fiind asigurată în procent de numai 3%.
Proteste, greva foamei şi promisiuni
Între timp, reprezentanţii Guvernului au dat asigurări că vor găsi soluţii pentru rezolvarea situaţiei de la Râmnicu Vâlcea, în timp ce salariaţii au început proteste, nemulţumiţi de întârzierile salariale, de nesiguranţa locurilor de muncă, dar şi de lipsa susţinerii din partea liderilor de sindicat.
Unii au recurs chiar la modalităţi extreme de protest.
14 angajaţi au intrat în greva foamei, cerând măsuri concrete şi nu doar promisiuni.
Soluţia, anunţată de autorităţi în repetate rânduri, a fost privatizarea combinatului.
Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, s-a deplasat de două ori la Râmnicu Vâlcea şi i-a asigurat pe protestatari că locurile de muncă vor fi salvate şi că Guvernul doreşte o privatizare de succes.
În aşteptarea rezultatului discuţiilor dintre sindicalişti şi reprezentanţii Ministerului Economiei, manifestaţiile au fost întrerupte.
Au continuat, însă, nemulţumirile faţă de conducerea sindicatului liber Oltchim.
Salariaţii au strâns semnături pentru îndepărtarea preşedintelui Mihai Diculoiu, pe motiv că acesta nu le-a apărat interesele.
Privatizarea, soluţia salvatoare
Au continuat şi procedurile pentru privatizarea companiei.
Memorandumul Guvernului privind privatizarea OLTCHIM
13 investitori au cumpărat documentaţie necesară participării la licitaţie, însă numai patru au depus oferte.
De altfel, licitaţia, care ar fi trebuit să aibă loc marţi, a fost amânată pentru vineri, iar ofertele mai pot fi depuse până joi, la ora 12:00.
Autorităţile dau, însă, asigurări că licitaţia nu va mai fi amânată, în special pentru că la sfârşitul săptămânii România va trebui să informeze FMI cu privire la situaţia de la Râmnicu Vâlcea.
Totuşi, premierul Victor Ponta a declarat că nu va fi acceptată o ofertă care să permită pierderea locurilor de muncă.
AUDIO Corespondentul RRA, Ana Maria Cârstea. Reportaj despre impactul pe care l-ar avea un eventual eşec al privatizării OLTCHIM