AUDIO "Nu putem consuma mai mult decât producem"
Premierul Emil Boc le-a cerut prefecţilor să ia toate măsurile pentru ca fermierii să primească la timp subvenţiile şi le-a prezentat acestora priorităţile guvernului, după rectificarea bugetară.
Articol de Simona Mihăescu, 07 August 2011, 16:45
Duminică, într-o videoconferinţă , şeful executivului le-a amintit prefecţilor că este foarte important ca fermierii să beneficieze de aceste fonduri cât mai repede.
Emil Boc a mai mai spus că agricultura poate aduce un procent important la Produsul Intern Brut.
Premierul a subliniat, de asemenea, că agricultura reprezintă o prioritate majoră şi a precizat că, deşi a fost întreruptă decontarea la Bruxelles a facturilor pentru proiectele europene, guvernul a alocat banii necesari pentru a nu întrerupe finanţarea acestora.
Un alt subiect abordat de premier, la videoconferinţa cu prefecţii, s-a referit la priorităţile guvernului după rectificarea bugetară de miercuri.
Emil Boc a subliniat că România are nevoie de precauţie şi de evitarea politicilor populiste,în contextul crizei economice internaţionale şi a amintit că până şi SUA trec prin serioase dificultăţi economice.
"România are nevoie de maximă precauţie şi de evitarea oricăror politici populiste. Spun asta în contextul în care lucrurile nu s-au liniştit în plan internaţional. După cum ştiţi, America a fost la 12 ore de a fi în situaţia să nu poată plăti pensiile, iar recent Agenţia de rating Standard & Poor's a retrogradat ratingul de ţară al Americii. Nici în Europa apele nu sunt încă liniştite şi ţări precum Grecia, Italia, Spania, Portugalia sau Irlanda trec prin serioase dificultăţi. Criza datoriilor suverane ale statelor nu s-a încheiat", a atras atenţia Emil Boc.
România stă mai bine la datoriile publice
Premierul a subliniat că în comparaţie cu alte ţări care au datorii publice care depăşesc 60 la sută din PIB, datoria României este de 31,4% din PIB, ţara noastră, potrivit afirmaţiilor lui Emil Boc- "stă mai bine la acest capitol".
"Ştiţi bine că UE are ca şi criteriu de referinţă pentru datoria statelor procentul maxim de la Maastricht, de 60% din PIB. Dar foarte multe ţări au depăşit acest nivel al datoriei publice. Ţările cu cel mai ridicat grad de îndatorare sunt următoarele: Grecia - cu 158% datorie în PIB, Italia - 120%, Irlanda - 112%, Portugalia - 102%, Belgia - 97%, Franţa - 85%, Marea Britanie - 84% ş.a.m.d. România are, la şase luni în 2011, un nivel al datoriei publice de 31,4% din PIB, deci stăm bine la acest capitol, dar suntem încă departe de a ne bucura. Doar trei ţări din UE au un nivel al datoriei publice în PIB mai scăzut decât România. Este vorba de Luxemburg, Estonia şi Bulgaria. Spun asta în contextul în care am menţionat faptul că suntem încă departe de a ne bucura şi a ne considera feriţi de orice pericole", a adăugat şeful guvernului.
"Nu putem consuma mai mult decât producem"
Emil Boc a mai spus că prin reformele făcute România nu este într-o situaţie foarte dificilă, dar a atras atenţia că "nu putem consuma mai mult decât producem".
"Este adevărat că, prin reformele pe care le-am făcut anul trecut, ne-am asigurat un avantaj şi de a nu fi într-o situaţia extrem de dificilă, dar, atâta vreme cât situaţia încă nu este calmă în plan internaţional, România trebuie să rămână extrem de precaută şi să respingă orice fel de politică ce ar dezechilibra bugetul, ce nu pot fi decât politicile cu tentă populistă. Trebuie să înţelegem o dată pentru totdeauna că nu putem consuma mai mult decât producem şi că nu ne putem întinde mai mult decât ne este plapuma - ne-au spus-o şi bunicii noştri, şi părinţii noştri şi ţările ar trebui să facă acelaşi lucru în privinţa datoriilor suverane pe care le au şi a politicilor pe care le promovează", a mai spus acesta.
Şeful executivului a dat o serie de exemple care confirmă faptul că ţara noastră şi-a înbunătăţit situaţia economică şi a devenit mai sigură pentru investitori.
"La începutul lunii august, prima de risc a României este cu aproximativ 25% mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Cu cât această primă de risc este mai mică, cu atât ţara este mai sigură pentru investitori. Este un indicator de percepţie, care arată că România a câştigat în ultimul an încrederea pieţelor internaţionale. Din această perspectivă, primul semestru arată în felul următor, primele şase luni din 2011: deficitul bugetar a fost de 2,07% din PIB, adică de 11,3 miliarde de lei, cu 37,5% mai mic faţă de primul semestru din anul 2010. De asemenea, acest deficit bugetar pe primul semestru este cu 1,3 miliarde de lei sub limita ţintei de deficit negociate cu Comisia Europeană şi cu FMI", a exemplificat el.
Emil Boc a mai anunţat că şi veniturile încasate de stat au crescut faţă de anul 2010 şi a amintit despre eficienţa acţiunilor ANAF şi al celorlalte instituţii ale statului.
"Pentru prima dată, combaterea evaziunii fiscale şi acţiunile pe care ministrul de interne, ministrul finanţelor, ANAF-ul, toate aceste instituţii ale statului le-au desfăşurat îşi arată roadele în venituri suplimentare la bugetul de stat şi, în special, din combaterea evaziunii cu tutun. Aici, iată, rezultatele sunt bune, ceea ce ne arată că mai este foarte mult loc pentru a creşte veniturile bugetului de stat, având în vedere că mai sunt şi alte domenii importante unde evaziunea fiscală trebuie să fie combătută. Cheltuielile cu investiţiile au fost cu 3,2 miliarde de lei mai mari în primul semestru din 2011, în comparaţie cu primul semestru din 2010; deci, cu aproximativ 800 de milioane de euro. De asemenea, exporturile îşi continuă direcţia ascendentă şi, în primele cinci luni din 2011, exporturile au crescut cu 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", a arătat primul ministru.
Semnalul de combatere a muncii la negru să continue
Emil Boc le-a mai spus prefecţilor, la videoconferinţa de duminică, să continue "combaterea muncii la negru".
"...continuaţi acţiunea de combatere a muncii la negru şi intensificaţi controalele împotriva evaziunii în acest domeniu. Cele 162.000 de contracte de muncă ,din cele 821 de mii care au încetat, au printre cauze şi credinţa unor întreprinzători că această acţiune de combatere a muncii la negru este doar una temporară şi încheie contracte pe o lună sau două, după care îşi pot continua evaziunea în domeniul muncii. Trebuie să daţi un semnal foarte clar şi fără echivoc că această acţiune de combatere a muncii la negru este permanentă, iar şefii de Inspecţia Muncii răspund de îndeplinirea acestei obligaţii, evident, în colaborare cu celelalte autorităţi ale statului, aşa cum au făcut şi până acum - Ministerul de Interne şi Ministerul Finanţelor, prin Poliţie şi Garda Financiară", a cerut el.
Emil Boc s-a arătat mulţumit de rata şomajului din România, în comparaţie cu media Uniunii Europene.
"În privinţa şomajului, chiar dacă este mai ridicat încă decât în 2008, şomajul este cu mai bine de 2%, în România, sub media Uniunii Europene", a arătat el.
Investiţiile aduc locuri de muncă
Premierul a încheiat alocuţiunea sa cu precizarea că rectificarea bugetară a fost pozitivă şi că executivul a luat decizia să aloce bani cu prioritate investiţiilor, pentru că acestea sunt "singurele care aduc locuri de muncă şi creştere economică".
"Pentru prima dată, acest guvern foloseşte aceste resurse suplimentare pentru a produce mai mulţi bani. Şi cum poţi produce mai mulţi bani? Alocând banii cu prioritate spre investiţii, pentru că investiţiile sunt singurele care aduc locuri de muncă şi creştere economică, iar creşterea economică ne oferă şansa să putem spera la revenirea salariilor şi la plata fără niciun fel de probleme a pensiilor. În trimestrul I al anului 2011, creşterea economică a fost de 1,7% faţă de trimestrul I din 2010. Ne aşteptăm ca şi în trimestrul II să avem confirmată creşterea economică de către Institutul Naţional de Statistică. Asta ar însemna să avem deja trei trimestre consecutive de creştere economică. Cu alte cuvinte, suntem în grafic pentru ceea ce înseamnă creşterea economică de 1,5% pentru 2011. Dar, atenţie, este decisiv trimestrul III, iulie, august, septembrie. Acest trimestru are cea mai mare pondere în PIB şi ne dă, practic, cea mai consistentă componentă a creşterii economice din acest an", a atras atenţia şeful executivului.