AUDIO Noul program convenit cu FMI este "sută la sută al Guvernului României"
Şeful statului a susţinut că de fapt, noul program convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială este făcut "sută la sută "de Guvernului României.
Articol de Simona Mihăescu, 19 Mai 2011, 13:22
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la conferinţa "Revenirea economiei", organizată de Ziarul Financiar că, deşi în presă, Fondul Monetar Internaţional este descris ca fiind "biciul lui Dumnezeu", el consideră că nu este aşa.
Şeful statului a susţinut că de fapt, noul program convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială este făcut "sută la sută "de Guvernului României.
"Principala ameninţare la adresa Guvernului, aşa cum ea răzbate din mass-media şi din abordările zilnice, este FMI. El este biciul lui Dumnezeu pentru Guvernul României şi peste Parlament. Vreau să vă spun că nu este aşa şi o spun cu toată responsabilitatea. Acest al doilea program (cu FMI, BM şi CE - n.r.) este sută la sută un program al Guvernului României", a declarat acesta.
Cât despre restructurarea companiilor de stat, şeful statului a spus că şi acesta este un program al Guvernului României şi că este chiar iniţiativa executivului reglementarea problemei marilor regii.
"Noi am ridicat problema marilor regii. Este prima dată când într-un program al Fondului se introduc proiecte de restructurare a regiilor şi companiilor, de regulă partea de companii era a Băncii Mondiale. Vă garantez că este un program al Guvernului României. Am considerat că trebuie să-l facem în parteneriat cu FMI, CE, BM", a precizat şeful statului.
Preşedintele a mai spus că s-a produs o reducere de locuri de muncă în aparatul de stat şi în sistemul bugetar şi a subliniat că acest lucru trebuie să continue.
"Fie că vorbim de reduceri cu aparatul de stat, chiar dacă anul trecut s-a produs o reducere 140.000 de locuri de muncă în sistemul bugetar, procesul trebuie să continue. Încă avem un aparat care consumă mult, în raport cu ce produce România, şi sigur o altă zonă în care umblăm dincolo de investiţii româneşti, străine, din bani ai Uniunii Europene, este zona de asistenţă socială, şi aici tentaţia în mass-media este în principal să spună: s-a tăiat subvenţia, se taie subvenţia", a mai explicat el.
Acordarea subvenţiilor, doar la cei care au cu adevărat nevoie
Cât despre acordarea subvenţiilor, Traian Băsescu a subliniat că doar cei care au cu adevărat nevoie, trebuie să primească aceste subvenţii.
"Nu văd, spre exemplu, de ce trebuie să continuăm să dăm ajutoare unuia care are trei hectare de pământ şi nu le lucrează sau unuia care are un salariu bun, dar locuieşte la bloc în Bucureşti. De ce trebuie să continuăm să-i dăm subvenţie la încălzire? Doar pentru că locuieşte la bloc?", a întrebat retoric Băsescu.
El a mai spus că trebuie stabilit la nivel politic un calendar al liberalizării preţurilor la gaze şi energie, iar până la sfârşitul anului 2013 preţurile trebuie să fie complet liberalizate pentru economie şi pentru cetăţeni până în 2015.
"În ceea ce priveşte inflaţia, cred că de la nivelul politicului va trebui să stabilim clar un calendar al liberalizării preţurilor administrate şi aici vizez energia electrică şi gazele. Sunt elementele cheie. Dar, pentru a face un parteneriat cu Banca Naţională şi pentru a putea avea pretenţia ca Banca Naţională să-şi atingă obiectivul de inflaţie, aşa cum îl dorim, va trebui să avem un calendar clar. Este limpede însă că, până la sfârşitul anului 2013, pentru economie preţurile la energie şi la gaze trebuie să fie complet liberalizate, iar pentru populaţie, până în 2015. Aici cred că va trebui făcută imediat o dezbatere cu mediul de afaceri", a subliniat şeful statului.
Potrivit acestuia, poate fi vorba fie de o liberalizare în trepte, fie se stabileşte o dată la care să se liberalizeze complet şi brusc preţurile la gaze şi energie.
Mărirea TVA-ului, o mare eroare politică
Şeful statului s-a mai referit joi, în discursul rostit cu ocazia evenimentuuli organizat de "Ziarul financiar" că mărirea TVA-ului a reprezentat una dintre marile erori politice, adăugând că a fost o soluţie pe care el nu a susţinut-o.
"A fost (mărirea TVA-ului - n.r.) una dintre marile erori politice. Alternativa era să reducem pensiile cu 10%. Oricine poate face socoteala şi ar spune: Păi, 10% nu acoperă cât încasaţi din TVA. Da, aşa a fost înţelegerea cu Fondul (FMI - n.r.) - întâi s-a încercat printr-o ordonanţă, care a fost imediat respinsă de CCR, dar era o a doua variantă, pentru care am insistat: introducerea unui impozit temporar de 10% pe toate pensiile. Din păcate, Coaliţia toată a refuzat soluţia, au intrat în şedinţă de Guvern şi au stabilit creşterea TVA-ului. A fost cred eu, momentul care a întârziat cu cel puţin şase luni ieşirea României din recesiune şi s-a mutat sarcina doar pe o categorie de beneficiari ai banilor bugetului statului", a spus Traian Băsescu,
Preşedintele a subliniat că nu a fost de acord cu creşterea TVA şi a spus că a fost o decizie politică, asumată de Coaliţie. El a adăugat că urmarea acestei greşeli este că de fapt" pensionarii plătesc mai mult".
"Acum, pensionarii plătesc mai mult şi domnul Vlădescu o ştie destul de bine. A fost o mare greşeală pe care o vom târâi încă câţiva ani. Eu aş fi preferat nişte fluierături în plus, dar ştiam că rezolvăm problema controlat şi într-un timp care ne convenea", a susţinut şeful statului.