AUDIO Noua strategie fiscală reîncinge spriritele
Strategia fiscală 2012-2014, care, ar urma să fie dezbătută şi aprobată în regim de urgenţă în Parlament în această toamnă a încins spiritele la nivelul clasei politice , dar şi la cel al societăţii civile.
Articol de Cătălin Purcaru, 12 August 2011, 09:58
Potrivit noii strategii fiscale, pensionarii reprezintă poate cea mai afectată categorie socială.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor, Preda Nedelcu, a declarat că se aşteptau ca executivul să le răspundă pozitiv la solicitarea de majorare a pensiilor de la 1 septembrie.
Pe de altă parte, reprezentanţii Coaliţiei de guvernare spun că strategia este doar un document orientativ care va fi dezbătut în plen în septembrie, în timp ce opoziţia acuză guvernul că nu ţine cont de realităţile macroeconomice şi continuă să arunce criza pe umerii populaţiei.
Deputatul democrat-liberal, Petru Călian susţine că strategia nu va putea bloca o eventuală creştere de pensii şi de salarii în contextul în care va exista o evoluţie economică pozitivă.
"Putem vorbi de prudenţă şi atâta tot", a spus acesta.
Pe un ton mai precaut, reprezentanţii UDMR, prin vocea deputatului Peter Lakatos afirmă că trebuie făcută o analiză în Parlament pe baza acestui proiect la guvernului, pentru a se vedea cum vor fi modificate legile deja existente.
"Trebuie să facem o analiză atentă a întregii strategii şi a întregii legi. Probabil în cursul lunii septembrie, vom dezbate în procedură de urgenţă - sper să ceară acest lucru guvernul, pentru că altfel nu se poate fundamenta proiectul Legii bugetului de stat pe 2012", a declarat parlamentarul UDMR.
Opoziţia acuză că nu a fost stimulată creşterea economică
Opoziţia atrage atenţia că elaborarea unei strategii trebuie să se bazeze pe date reale, reflectate de indicatorii macroeconomici
Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, susţine că de doi ani de zile, în afară de tăierile din sectorul bugetar, actualul guvern nu a luat nicio măsură pentru stimularea creşterii economice.
"La sănătate nu alocăm procentul necesar, la învăţământ nu alocăm procentele necesare pentru o activitate corespunzătoare, la pensionari le îngheţăm pensiile, după ce am anunţat cu trâmbiţe că de la 1 ianuarie vor fi indexate pensiile în funcţie de rata inflaţiei", a spus Duşa.
Fostul ministru liberal al Muncii, deputatul Mariana Câmpeanu, spune la rîndul său, că în contextul economic internaţional dificil, prin măsura de îngheţare a pensiilor Guvernul demonstrează că, în România, criza va fi suportată tot de populaţia cea mai săracă.
"Acest guvern a dat dovadă de un cinism nemaiîntâlnit. Din nou, se recurge la rezolvarea problemelor crizei pe seama oamenilor celor mai neajutoraţi", a acuzat Mariana Câmpeanu, citată de redactorului RRA.