AUDIO Mugur Isărescu: Preţurile vor scădea
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dă asigurări că inflaţia va continua să scadă, prin urmare şi preţurile urmează să scadă.
Articol de Iulian Olescu, 07 Noiembrie 2011, 13:32
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susţine că inflaţia a scăzut considerabil în trimestrul III şi va continua să scadă, după ce în ultimele 16 luni a suferit şocuri puternice.
Preţurile vor scădea şi ele, dar creşterea eocnomică pe anul viitor va fi ceva mai mică, arată raportul trimestrial asupra inflaţiei, aprobat săptămâna trecută de Banca Naţională şi prezentat, luni, de Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a punctat faptul că reducerea substanţială a ratei inflaţiei în trimestrul III 2011 a fost determinată de reducerile majore ale preţurilor volatile ale produselor alimentare, cum ar fi legume, fructe sau ouă, de existenţa în continuare a unui deficit de cerere internă, dar şi de atenuarea tensiunilor provenite de pe pieţele intenaţionale ale materiilor prime.
Mugur Isărescu a vorbit şi despre câteva evoluţii constatate în activitatea economică, respectiv că cererea de consum a variat undeva în jurul nivelului din 2007, iar creditele de consum s-au redus.
Se constată un reviriment al economisirii, rata şomajului rămâne ridicată, iar situaţia economică generală şi cea financiară acţionează în sensul trenării cererii de consum.
Guvernatorul a mai adăugat şi că încrederea românilor în procesul de dezinflaţie se restaurează mai lent în ciuda evoluţiilor bune din ultimul timp al inflaţiei.
2% inflaţia în 2012
Mugur Isărescu a spus că s-ar putea ca inflaţia să se situeze în primăvară la un nivel apropiat de 2% sau chiar mai jos, pentru ca în lunile de vară să marcheze o creştere şi ulterior să se stabilizeze.
Această evoluţie este dată de efectul de bază determinat de majorarea TVA din 2010.
Prognozele băncii centrale sunt în scădere: 3,3% inflaţie în acest şi 3% în 2012, însă există o serie de factori a căror evoluţie ar putea determina abaterea de la traiectoria prognozată.
"Cu excepţa preţurilor la legume, fructe şi ouă, unde preţurile în mod normal vor creşte pe perioada de iarnă, la celelalte produse - combustibil, produse din tutun, preţuri administrate - datele de prognoză arată creşteri mai mici. Pe termen scurt, avem riscuri echilibrate. Pe termen mediu avem un dezechilibru şi există riscul de abatere în sus. Avem în special de la cursul leului. Tendinţa, dacă nu de ieşire de capital, în orice caz de intrări foarte mici. În general, risc de abatere în sus apare din evoluţia economiei zonei euro şi din evoluţia crizei datoriilor suverane", a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR a precizat încă o dată că banca centrală nu urmăreşte un anume curs de schimba al leului, ci un interval de echilibru, dar şi că nu vede o mişcare imediată a băncilor comerciale, în sensul reducerii dobânzilor după decizia BNR de scădere a dobânzii de politică monetară de la 6,25% la 6%.
Aceasta aliniere se va produce însă treptat şi se va reflecta în dobânzile de la credite, în special.