AUDIO Mihail Boldea a rămas fără imunitate parlamentară
Parlamentarii au votat marţi în favoarea ridicării imunităţii deputatului Mihai Boldea, anchetat de DIICOT sub acuzaţiile de fals şi înşelăciune.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 20 Martie 2012, 10:52
În total, marţi, 177 de parlamentari au fost prezenţi la votul pentru ridicarea imunităţii deputatului Mihai Boldea, iar 168 au votat.
147 de parlamentari au votat "pentru", 17 "împotrivă", în timp ce patru voturi au fost anulate.
Votul în plen a fost secret cu bile.
La vot au participat şi 10 deputaţi din Opoziţiei, deşi aceştia se află încă în protest parlamentar.
Deputaţii opoziţiei, prezenţi la vot
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a precizat că împreună cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, au decis să-i mandateze pe cei doi lideri de grup ai PSD şi PNL din Camera Deputaţilor să suplinească cvorumul de şedinţă, în situaţia în care deputaţii Puterii nu se vor aduna într-un număr suficient pentru a reuşi acest lucru.
"Decizia noastră iniţială a fost foarte clară: aceea de a-i lăsa pe cei care sunt în majoritate, teoretic în majoritate, să voteze pentru ridicarea imunităţii colegului lor. Am aflat, însă, că cei de la Putere chiulesc de la serviciu şi sunt mai puţini decât cvorumul. Am discutat cu Crin Antonescu, pentru că există o limită până la care bătălia politică trebuie dată, şi am decis împreună că, în cazul în care cei de la Putere nu sunt în stare să fie 164, atâţia câţi ar trebui să fie, atunci lipsa aceasta o vom suplini noi", a declarat Ponta.
Preşedintele PSD a spus că opoziţia a decis să fie prezentă în Parlament deoarece "este vorba de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, este vorba despre o solicitare a Parchetului de arestare a unui deputat şi aceste lucruri sunt mai importante decât ceea ce era până la urmă de dovedit, că majoritate actuală nu funcţionează".
Mihail Boldea, cercetat pentru implicare într-un grup infracţional specializat în înşelăciuni
Anterior votului din plen, Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a dat aviz favorabil solicitării ministrului Justiţiei, de ridicare a imunităţii deputatului Mihail Boldea, astfel încât acesta să poată fi reţinut de procurori.
Preşedintele Comisiei juridice a precizat că pentru încuviinţarea percheziţiei au fost 11 voturi, tot 11 voturi au fost exprimate pentru încuviinţarea arestării, iar pentru încuviinţarea reţinerii au fost 10 voturi, un vot fiind împotrivă.
AUDIO Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, anunţă rezultatul votului din Comisia juridică.
Opoziţia nu a participat la votul din Comisia Juridică, iar luni, liderul PSD a anunţat că reprezentanţii Opoziţiei nu vor participa nici la votul din Camera Deputaţilor.
Buda a precizat însă că a fost cvorum la şedinţă, deoarece au semnat prezenţa 17 deputaţi, iar 11 dintre aceştia şi-au exprimat votul.
Mihail Boldea este membru al Comisiei Juridice şi este cercetat pentru implicare într-un grup infracţional specializat în înşelăciuni.--fb1
Deşi a fost citat la şedinţa Comisiei Juridice, Mihail Boldea nu a fost prezent, transmite redactorul RRA, Mihaela Dragomir.
Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a transmis luni ministrului Justiţiei solicitarea procurorilor DIICOT de ridicare a imunităţii deputatului independent Mihail Boldea, cercetat penal pentru înşelăciuni imobiliare.
Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, cererea de reţinere, arestare sau percheziţie se adresează preşedintelui acestui for legislativ de către ministrul Justiţiei.
Acuzaţii de fals şi înşelăciune
Deputatul Mihail Boldea, alături de un avocat şi de un fost jurist al Curţii de arbitraj Galaţi sunt acuzaţi de fals şi înşelăciune.
Potrivit unui comunicat primit de la DIICOT , cei trei fac parte dintr-un grup infracţional de 22 de persoane, destructurat de procurori.
Potrivit acuzaţiilor, membrii grupării falsificau acte, inclusiv decizii judecătoreşti, cu ajutorul cărora vindeau proprietăţi care urmau să fie confiscate de justiţie în cauze penale, unor cumpărători de bună credinţă , obţinând beneficii financiare substanţiale.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională depăşeşte suma de un milion de euro, prin raportare la un număr de nouă imobile.
Deputatul Mihail Boldea a fost deputat PDL, apoi a activat în Grupul UNPR dar a fost exclus.
"În cele 45 de zile cât a făcut parte din acest grup, cu începere din 3 octombrie 2011, Mihail Boldea nu a avut nicio luare de cuvânt, nicio declaraţie politică, nu a semnat nicio iniţiativă legislativă şi nu a formulat nicio întrebare sau interpelare", precizează UNPR într-un comunicat de presă.
În prezent, Mihail Boldea este "parlamentar neafiliat".
Silviu Prigoană în locul lui Boldea
Deputatul PDL Silviu Prigoană îl va înlocui pe Mihail Boldea în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, a anunţat, luni, liderul grupului democrat-liberal.
Mircea Toader a spus că Mihail Boldea a făcut parte din Comisia juridică atât ca parlamentar PDL, cât şi progresist, iar "locul aparţine democrat-liberalilor".