AUDIO Macovei pledează pentru eliminarea "deplină" a imunităţii parlamentarilor
Europarlamentarul Monica Macovei şi ambasadorul SUA, Mark Gitenstein se pronunţă pentru eliminarea imunităţii parlamentarilor, dar şi pentru confiscarea averilor.
Articol de Alina Stănuţă, 22 Martie 2012, 15:00
Prezenţi la o conferinţă de presă pe tema corupţiei, europarlamentarul Monica Macovei şi ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein pledează pentru eliminarea imunităţii parlamentarilor, dar şi pentru confiscarea averilor.
Monica Macovei a atras atenţia în mai multe rânduri că este nevoie de eliminarea imunităţii parlamentarilor şi magistraţilor pentru fapte de corupţie şi adaugă că, în opinia sa, este nevoie de confiscarea averilor nejustificate.
Totodată, Monica Macovei apreciază că se impune şi prelungirea termenului de prescripţie pentru faptele grave care includ şi infracţiunile economice.
Referindu-se strict la cazul deputatului Mihail Boldea, fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, declara că era de aşteptat ca acesta să plece din ţară.--fb2
"Vedem că trebuie eliminată imunitatea parlamentarilor pentru faptele de drept comun, rămân doar cu imunitate pentru declaraţiile politice. Politica de resurse umane a partidelor trebuie să se bazeze pe criterii de integritate. Era previzibil. Atunci când ceri arestarea preventivă a unei persoane, te aştepţi ca acea persoană să nu stea şi să aştepte să fie arestat, ci să facă ceva şi să plece" a susţinut eurodeputatul PDL.
Ambasadorul SUA: Legi mai stricte anticorupţie --fb1
Prezent la seminarul "Împotriva corupţiei - transparenţă şi responsabilitate în sistemul judiciar", ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein, aprecia, joi, că Bucureştiul trebuie să adopte legi mai stricte împotriva corupţiei.
"România are o responsabilitate anume să introducă nişte legi mai serioase privind confiscarea averii. Problema imunităţii, atât în România, cât şi în regiune, trebuie şi ea abordată. Ideea unei imunităţi foarte ample, care poate fi suspendată fie de CSM, fie de legislativ, este de natură să submineze credibilitatea urmăririi penale", a declarat Gitenstein.
Potrivit ambasadorului, în Statele Unitea ale Americii imunitatea parlamentarilor se aplică doar pentru declaraţiile politice.