AUDIO LIVE TEXT Traian Băsescu: România, atent supravegheată de Uniunea Europeană
Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut, vineri, o conferinţă de presă după întâlnirea cu liderii europeni Viviane Reding, Jose Manuel Barroso şi Herman van Rompuy.
Articol de Alina Dobrinescu, 14 Septembrie 2012, 16:19
AUDIO : Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu de la Bruxelles
►Am avut întâlniri cu comisarul pentru justiţie, cu preşedintele Comisiei Europene şi cu preşedintele Consiliului European.
►Au fost discuţii bune, din care am tras concluzia că cine crede că se poate utiliza limnaj dublu, se înşeală.
►Demnitarii Uniunii Europene ştiu perfect ce se întâmplă în România.
►S-au manifestat îngrijorări legate de situaţia politică din ţară şi în mod deosebit de funcţionalitatea statului de drept.
►I-am asigurat pe toţi cei cu care am vorbit că instituţiile statului român au rezistat şocului politic şi statul de drept este o realitate a României, o realitatea care din păcate trebuie reconfirmată.
Independenţa justiţiei, în atenţia liderilor UE
►Toţi cei trei au ridicat şi problema independenţei justiţiei, luând notă de atacurile frecvente.
►Am exprimat convingerea că îşi va consolida indepedenţa, modul în care se comportă probând faptul că este prea târziu să mai pui justiţia sub control politic.
►Toţi cei trei demnitari au făcut apel la responsabilitatea partidelor politice.
►Domnul Barroso m-a asigurat că Romania va beneficia de o supraveghere extrem de atentă din partea UE.
►I-am asigurat pe domnul Barroso şi van Rompuy că România va fi parte a Uniunii Bancare; aici sunt de discutat modalităţile.
►Argumentul pincipal e legat de faptul că 85% din piaţa bancară internă e ocupată de bănci din Zona Euro, deci nu putem ramâne în afara deciziei.
Contextul economic european
►Am făcut o analiză legată de intrarea în vigoare a Tratatului Fiscal, ratificat de opt state, procesul continuă, estimarea e că la 1 ianuarie va intra în vigoare.
►În privinţa situaţiei economice, aprecierile au fost că situaţia este în proces de îmbunătăţire, dar nu putem încă spune că am ieşit din criză, Grecia fiind punctul nodal al situaţiei.
►Speranţa exprimată de Herman van Rompuy e că în luna octombrie va fi un moment de cotitură.
►Cadrul fiscal multianual - în Consiliul din niembrie vom finaliza discuţiile; sper şi sunt convins că în Consiliul UE guvernul işi face treaba şi promovează priorităţile româneşti.
►La nivelul Consiliului European am comunicat două priorităţi: menţinerea unui nivel suficient pentru fondurile de coeziune, e de neimaginat fonduri mai mici ca până acum.
►O alta prioritate - PAC, finanţarea pentru agricultură, unde am solicitat atenţie legată de faptul că încă se menţine o diferenţă mare între subvenţia pentru România şi cea pentru vechile state membre şi am solicitat o reducere consistentă a acestei diferenţe.
►Accesul în zona Schegen este o problemă tehnică şi am exprimat convingerea că cel mai târziu în decembrie se va lua o decizie cu privire la data la care România va adera.
►Am constatat o cunoaştere perfectă a situaţiei din România.
►Avem toţi responsabilitate pentru a repara ce s-a stricat în 3-6 iulie, anume credibilitatea României.
►Eu nu am primit un "to do list".
►Eu am spus ce am perceput din discuțiile cu demnitarii UE.
►Eu fac tot ce se poate, pentru că România nu poate funcționa cu guvern indepenendent de președinte și președinte independent de România.
►Problema romilor a fost un alt subiect.
►Concluzia: ne asumăm responsabilitatea pentru cetățenii noștri, dar soluții trebuie la nivel europoean, nimeni nu le poate interzice libera circulația.