AUDIO Liberalii iau în calcul retragerea din Parlament
PNL propune demisia parlamentarilor săi, dar o decizie urmează să fie luată după consultări cu PSD.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 23 Ianuarie 2012, 20:55
Parlamentarii liberali îşi manifestă dorinţa şi disponibilitatea de a se retrage din acest Parlament şi de a nu reveni decât după votul românilor chemaţi la urne, a declarat, luni seară, preşedintele PNL Crin Antonescu, la finalul unei reuniuni informale a liberalilor.
"Din ce am discutat deocamdată în această seară se poate degaja, şi sunt mandatat să comunic acest lucru, un consens în legătură nu numai cu disponibilitatea, dar cu dorinţa parlamentarilor liberali de a ne retrage din acest Parlament şi a nu reveni decât atunci când vom reveni prin votul românilor chemaţi la urne", a spus Antonescu.
El a spus că nu este o decizie deja luată pentru că liberalii fac parte dintr-o coaliţie şi trebuie să discute şi cu partenerii de la PSD şi PC.
"Vom discuta cu PSD şi PC şi vom încerca o soluţie comună. Noi ne-am dori să fie aceasta", a spus Crin Antonescu.
Liderul PNL a spus că vor avea loc discuţii în perioada următoare cu reprezentanţii societăţii civile care sunt implicaţi în găsirea soluţii şi se va încerca să se consulte opinia publică.
Antonescu a spus că Parlamentul actual este legal, dar este de multă vreme profund ilegitim, iar decizia demisiei priveşte separarea definitivă a apelor în politica românească în faţa opiniei publice româneşti.
Parlamentari PNL au prezentat demisia
Crin Antonescu a spus că luni seară i s-au prezentat mai multe demisii sau mai multe intenţii ale parlamentarilor liberali în acest sens.
Liderul PNL a admis că există păreri şi într-un sens şi în altul .
"La urmă, noi am decis, cel puţin în acest moment, că dorim să facem aşa cum am spus şi asta va fi o decizie consensuală şi urmată de toată lumea, în ce ne priveşte", a spus Antonescu.
1 februarie, data limită pentru demisia parlamentarilor
Opoziţia va decide până la 1 februarie, când începe sesiunea legislativă, dacă parlamentarii săi vor demisiona sau nu, a spus preşedintele PSD, Victor Ponta.
O parte dintre reprezentanţii Partidului Naţional Liberal şi-au scris demisiile, dar nu le-au depus la Parlament, pentru că în cadrul USL nu s-a luat încă o decizie în acest sens, a precizat liderul PSD.
El a mai afirmat că preşedintele PNL, Crin Antonescu, l-a informat de decizia liberalilor de a menţine propunerea ca opoziţia să demisioneze din Parlament.
Demisiile parlamentare nu duc automat la anticipate
Demisiile în masă ale parlamentarilor opoziţiei nu pot determina declanşarea anticipatelor, ci determină organizarea de alegeri parţiale în colegiile de unde provin parlamentarii demisionari.
Alegerile anticipate se pot realiza, potrivit Constituţiei, după ce preşedintele ţării dizolvă Parlamentul, în condiţiile prevăzute de Constituţie.
"După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură", se arată în Constituţie.
O altă metodă pentru alegerea unui nou Parlament înainte de expirarea mandatului Legislativului în exerciţiu ar fi cea menţionată de preşedintele PNL vineri.
Aceasta presupune un acord politic putere-opoziţie şi înseamnă, practic, ca toţi parlamentarii să demisioneze.
Însă demisia unor parlamentari, indiferent că ei reprezintă sau nu un grup politic întreg, nu atrage după sine declanşarea de legislative anticipate, ci organizarea de alegeri parţiale, în colegiile de unde provin parlamentarii demisionari, scrie Mediafax.