AUDIO Lăzăroiu: Ajutorul social, o excepţie, nu o regulă
Ministrul muncii, Sebastian Lăzăroiu, susţine că cei care sunt apţi de muncă trebuie scoşi din sistemul de asistenţă socială, iar ajutorul din partea statului să fie excepţia, şi nu regula.
Articol de Alina Stănuţă, 13 Septembrie 2011, 19:23
Noul proiect al legii asistenţei sociale, prin care Guvernul vrea să diminueze cheltuielile în domeniu, a primit, marți, raport favorabil din partea Comisiei de muncă din Senat.
Ministrul muncii, Sebastian Lăzăroiu, a susținut, marți, în fața senatorilor, că cei care sunt apţi de muncă trebuie scoşi din sistemul de asistenţă socială.
Totodată, Sebastian Lăzăroiu le-a cerut, printr-o scrisoare, parlamentarilor să voteze noul proiect de lege, motivând că actualul sistem de asistenţă socială ar fi unul al abuzului, fraudei şi mitei electorale.
Ministrul muncii spune că legea trebuie adoptată până la finele lunii septembrie, pentru a se respecta astfel termenul asumat de către Guvern, în acordul cu Banca Mondială.
Ministrul a adăugat că proiectul discutat de Senat este o lege-cadru, care urmează să modifice alte 15 legi şi care îşi propune, printre altele, să reducă până în 2013 cheltuielile cu asistenţa socială.
”Încercăm să îi ajutăm pe cei care au cu adevărat nevoie de ajutor din partea statului şi să nu îi facem să depindă o perioadă nedeterminată de aceste ajutoare. Al doilea obiectiv fundamental al acestei legi este să reducem fraudele şi erorile din sistem, care sunt foarte numeroase în acest moment”, a declarat Sebastian Lăzăroiu.
Sindicatele: Proiectul trebuie îmbunătățit
Reprezentanţii sindicatelor, prezenţi la dezbaterea din Senat, consideră că mai sunt necesare clarificări.
”Nu există în corpul legii definirea asistentului social, care are un rol major ca intermediar între solicitant şi entitatea legală. De asemenea, trebuie revizuite definiţiile şi integrarea lor într-un scop unitar şi omogen. Ce există pe acest act de identitate? Nume, prenume, cod numeric personal şi domiciliu. E obligatoriu! Căutaţi definiţia termenului domiciliu în lege şi o să vedeţi că există destul de multe confuzii”, a explicat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.
Opoziţia: România are cel mai mic procent din PIB din Uniunea Europeană pentru asistenţă socială
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care a depus o serie de amendamente, susține că proiectul de lege înaintat de Guvern urmăreşte să facă economii la buget şi nu să crească randamentul prestaţiilor sociale.
”Nimeni nu spune că nu există abuzuri şi că nu există o alocare uneori iraţională a acestor resurse dar când pleci în această socoteală cu ideea că trebuie să reduci de la asistenţă socială pentru a te încadra tu în deficit bugetar, suntem în afara unei logici şi suntem în afara Constituţiei, care spune clar că România este un stat social. Suntem statul european care cheltuieşte cei mai puţini bani cu prestaţii sociale pe cap de locuitori, ultimii din Uniunea Europeană”, a explicat Mircea Geoană.
Proiectul de lege va intra, miercuri, în dezbaterea plenului Senatului, însă votul decisiv se va da în Camera Deputaţilor.