AUDIO Laszlo Borbely: Acuzaţiile la adresa mea sunt nefondate
Procurorii DNA au efectuat, miercuri dimineaţa, o percheziţie într-un imobil care ar aparţine unei rude a ministrului Laszlo Borbely, în dosarul în care se fac cercetări privind un presupus trafic de influenţă.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 13 Iulie 2011, 18:40
Ministrul mediului, Laszló Borbely, respinge categoric orice implicare a sa într-un dosar de trafic de influenţă instrumentat de DNA.
Ministrul Borbély a declarat , pentru RADIO ROMÂNIA, că acuzaţiile la adresa sa sunt nefondate.
"Nu am niciun fel de implicare în această poveste şi ceea ce apare în comunicatul DNA este nefondat. Evident, nu comentez alte aspecte, pentru că justiţia trebuie să-şi facă datoria, dar, în ceea ce mă priveşte, e clar că nu am niciun fel de implicaţie. Cred într-o justiţie independentă şi corectă, în rest nu comentez, pentru că, vă închipuiţi, ceea ce ştiţi şi dumneavoastră ştiu şi eu", a spus Borbely, după întâlnirea cu Kelemen Hunor şi Marko Bela.
El a precizat că a aflat despre aceste acuzaţii din presă, în timp ce se afla în Polonia, pentru Consiliul Informal de Mediu, şi că era normal să ajungă în ţară înainte de a susţine declaraţii de presă.
"Nu sunt genul de om care să mă ascund de presă. Am fost plecat din ţară şi acolo am aflat ce s-a întâmplat", a precizat ministrul.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a plecat de la Palatul Victoria după ce a discutat despre acuzaţiile formulate la adresa sa doar cu Kelemen Hunor şi Marko Bela, dar nu şi cu premierul Emil Boc, care a părăsit sediul Guvernului înainte ca liderii UDMR să termine discuţia, au declarat anterior surse oficiale.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a venit, miercuri, la Palatul Victoria, direct de la aeroport, după vizita efectuată în Polonia, el având o discuţie cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi vicepremierul Marko Bela.
Premierul Emil Boc a declarat, marţi seara, că nu a primit nicio înştiinţare de la Direcţia Naţională Anticorupţie privind vreo acuzaţie oficială împotriva ministrului Mediului, Laszlo Borbely, acesta fiind în continuare membru cu drepturi depline al Guvernului.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că ministrul Mediului are în continuarea susţinerea politică a Uniunii şi s-a declarat convins că în câteva zile acuzaţiile la adresa acestuia se vor dovedi false.
Percheziţii la locuinţa unei rude a lui Laszlo Borbely
Acţiunea se înscrie în cercetările din dosarul în care este pusă sub acuzare o persoană care ar fi cumpărat influenţa ministrului prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, în valoare de aproximativ 20 de mii de euro.
Potrivit DNA, Laszlo Borbely nu are o calitate în acest dosar, dar a fost începută urmărirea penală faţă de consilierul personal al ministrului mediului, Szepessy Szabolcs, acuzat de complicitate la cumpărarea de influenţă.
Premierul Emil Boc afirmă că, deocamdată, nu a primit vreo înştiinţare oficială de la DNA în legătură cu ministrul mediului şi susţine că László Borbély este în continuare membru al executivului.
Procurorii DNA au efectuat, miercuri dimineaţa, o percheziţie într-un imobil care ar aparţine unei rude a ministrului Laszlo Borbely, în dosarul în care se fac cercetări privind un presupus trafic de influenţă privind atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş.
Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea contractelor.
Această firmă, pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, Lescaci Com SRL, a primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la "Apele Române", în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.
Procurorii anticorupţie orădeni au început deja urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, pe nume Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru.
Ioan Ciocan este învinuit pentru cumpărare de influenţă, iar Szepessy Szabolcs pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.