AUDIO Kelemen Hunor: Moțiunea USL nu va trece
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu crede că moţiunea de cenzură care va fi depusă de către USL pe tema UMF Târgu Mureş va trece.
Articol de Angela Bârgoan, 30 Martie 2012, 18:14
Președintele UDMR a apreciat, vineri, că moţiunea reprezintă doar "un demers politicianist" şi s-a declarat convins că aceasta nu va trece.
Kelemen Hunor a mai declarat, într-o conferință de presă susținută la Cluj, că problema UMF Târgu Mureş nu este una politică, iar o moţiune de cenzură se depune când este vorba despre o problemă politică.
"Eu sper că nu va trece moţiunea de cenzură a USL pentru că nu are de ce să treacă. În momentul în care ceri implementarea legii, respectarea legii şi aplicarea ei, e puţin ciudat să depui o moţiune de cenzură, în cazul în care legea se respectă. Eu credeam că se depune o moţiune de cenzură când e o chestiune politică, or problema de la UMF Târgu Mureş nu e una politică, sau când legea nu este respectată, iar Guvernul trebuie tras la răspundere pentru faptul că nu se implică în respectarea legii. Din nou, nu este cazul", a afirmat preşedintele UDMR.
Reamintim că preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că, pe 17 aprilie, USL va depune moţiunea de cenzură referitoare la Hotărârea Guvernului de a înfiinţa o facultate cu predare în limba maghiară la UMF din Târgu-Mureş.
Liderul social-democrat s-a declarat optimist că demersul opoziţiei va fi susţinut şi de parlamentari din partidele aflate la guvernare.
"Ceea ce eu cred că trebuie reliefat prin această moţiune de cenzură este guvernarea de târguială şi de şantaj şi faptul că primul-ministru se deovdeşte un om care nu rezistă la şantaj. Toate aceste decizii care se iau în această perioadă sunt decizii care vor rămâne pe anii care urmează. Ce o să facem, după aceea? Să desfiinţăm facultatea în limba maghiară? Adică, este mult mai greu să repari, decât să previi", declara Victor Ponta.
Potrivit unei Hotărâri de Guvern, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş se va înfiinţa o facultate cu predare în limbile română, maghiară și engleză.
Hotărârea de Guvern este însă diferită faţă de proiectul supus dezbaterii publice de către Ministerul Educaţiei.
Astfel, nu se mai vorbeşte despre linii de predare şi nu mai este alocat un anumit număr de locuri.
Potrivit Hotărârii de Guvern ARACIS va stabili numarul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi în cadrul programelor de studiu, iar Universitatea de Medicina şi Farmacie va derula, potrivit legii, procedurile pentru organizarea alegerilor şi a concursurilor în vederea ocuparii posturilor necesare coordonarii din punct de vedere administrativ.
Ministrul educaţiei, Cătălin Baba, a precizat că, în fapt, nu este vorba despre secţii sau programe noi, ci despre respectarea Legii educaţiei naţionale.