AUDIO Întâlnire Corlăţean - Nuland, în Lituania
Ministrul de externe Titus Corlăţean a declarat în exclusivitate pentru RRA, că discuţiile dintre autorităţile române şi Victoria Nuland vor viza aspecte care ţin de statul de drept în ţara noastră.
Articol de Carmen Gavrilă, 10 Ianuarie 2014, 13:31
Vizita în România a asistentului secretarului american de stat, Victoria Nuland, este o ocazie de a discuta în mod direct aspecte care ţin de statul de drept în ţara noastră, declară, în exclusivitate pentru RRA, ministrul de externe, Titus Corlăţean.
Şeful diplomaţiei române se află în Lituania, unde s-a întâlnit deja cu doamna Nuland.
Ministrul Corlăţean a explicat că temele în discuţie au fost priorităţile României şi SUA la următorul summit NATO.
Ministrul de externe a precizat şi că parteneriatul României cu SUA reprezintă unul dintre pilonii eforturilor NATO de a asigura securitatea internaţională.
Discuţii privind statul de drept
Titus Corlăţean a explicat că, după întâlnirea din Lituania, venirea la Bucureşti a Victoriei Nuland este o ocazie de a discuta mai multe teme de interes bilateral, inclusiv angajamentul României în ce priveşte respectarea statului de drept, caz în care - a spus Titus Corlăţean - nu pot să existe şi nu au cum să existe semne de întrebare.
"Dacă există lucruri de clarificat, ăsta este un foarte bun prilej; discutând direct aceste aspecte, încă o dată, nu prin intermediul presei, nu văzând tot felul de exagerări sau denaturări. Da, există interes din partea părţii americane pentru acest aspect specific; e normal, până la urmă, pentru că România este un aliat extrem de serios, extrem de solid şi interesează Statele Unite ce se întâmplă în România, dar asta nu pune în niciun caz sub semnul întrebării o relaţie de cooperare excepţională care există între Bucureşti şi Washington", a afirmat Corlăţean.
AUDIO Declaraţia mininstrului român de externe, Titus Corlăţean, consemnată de Carmen Gavrilă.
România şi SUA au "multe puncte comune"
Ministrul de externe a mai spus că România şi Statele Unite au multe puncte comune în ce priveşte agenda summitului NATO de anul acesta, inclusiv în ce priveşte politica uşilor deschise pentru statele candidate, dar şi chestiunea contribuţiei statelor membre la Alianţă, în condiţiile în care cea mai mare parte a efortului pentru asigurarea securităţii cade în seama Statelor Unite.
"Există un interes absolut similar în ceea ce priveşte relaţia transatlantică. Este, de fapt, fundaţia existenţei noastre europene în materie de securitate. Acest lucru implică - şi aici poziţia este absolut comună - un efort comun şi o contribuţie concretă, echilibrată, mult mai mare din partea europeană faţă de ceea ce până acum a reprezentat contribuţia per ansamblu în principal de partea americană, şi aceasta este o discuţie onestă, este o discuţie corectă - o recunosc mulţi europeni. România face parte, încă odată, din grupul celor care au o contribuţie extrem-extrem de importantă şi apreciată de partea americană", a spus Titus Corlăţean.
De altfel, la sfârşitul anului trecut, preşedintele Barack Obama a semnat bugetul apărării pe 2014, iar pentru baza de la Deveselu sunt alocate 100 de milioane de dolari.
Asistentul secretarului american de stat, Victoria Nuland, începe vineri o vizită de două zile la Bucureşti.
Vizita nu are încă un program oficial care să fi fost anunţat de partea americană sau de autorităţile de la Bucureşti.