AUDIO Hossu:Solicităm guvernului să nu-şi asume răspunderea pe proiectul dialogului social
Reprezentanţii sindicatelor, patronatelor şi societăţii civile solicită guvernului, în urma întâlnirii de marţi, să nu îşi angajeze răspunderea pentru proiectul legii dialogului social şi să continue discuţiile, până când ajung la un numitor comun.
Articol de Alina Dobrinescu, 12 Aprilie 2011, 16:33
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune că în actuala formă proiectul de lege încalcă drepturile sindicale ale salariaţilor şi intră în contradicţie cu normele europene, iar în cazul promulgării actului normativ va fi depusă o plângere la Organizaţia Internaţională a Muncii.
"Partenerii sociali, reunind foarte multe organizaţii nonguvernamentale, cele cinci confederaţii sindicale reprezentative şi o singură confederaţie patronală până astăzi, solicită ca guvernul să nu-şi asume răspunderea în faţa parlamentului pe acest subiect şi s-o repună pe linia dialogului social în dezbaterea publică şi în construcţia legislativă normală", a declarat Bogdan Hossu.
Guvernul nu doreşte la negocieri un partener real de dialog social, mai spun sindicaliştii, ci personaje fără forţă în susţinerea drepturilor lucrătorilor.
La nivel de unitate, sindicatul este înlocuit cu reprezentanţii salariaţilor.
Reprezentativitatea impusă, de 50% + 1, elimină pluralismul sindical la nivel de unitate şi sporeşte monopolul decizional al angajatorilor care vor susţine "negocieri" cu apropiaţii lor, salariaţi preferaţi şi protejaţi, care vor reprezenta masa de manevră a patronatelor.
Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA îi cere primului ministru să-l destituie de urgenţă pe ministrul muncii.
Ministrul muncii s-a prezentat în faţa Guvernului, susţine Hossu, "cu o serie de legi modificate complet aiuristic, în bătaie de joc, dar cu o vădită tendinţă de distrugere a protecţiei lucrătorului român, fără să citească măcar despre activitatea sindicatelor sau teorii esenţiale despre sindicalism şi, mai ales, fără să întocmească un studiu de specialitate. Studiu la realizarea căruia ar fi putut să invite instituţiile abilitate să se pronunţe, precum Academia Română sau altele la acest nivel, pe baza căruia să poată trage concluzii competente şi să acţioneze în cunoştinţă de cauză".
Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că respectă punctul de vedere al sindicatelor în cazul proiectului legii dialogului social, dar procedura de angajare a răspunderii guvernului va continua.
Potrivit şefului executivului, calendarul reformelor trebuie să meargă mai departe.