AUDIO Guvernul "bate palma" cu kazahii de la Rompetrol
Guvernul a aprobat, prin proiect de lege, memorandumul încheiat în februarie între statul român si grupul Rompetrol, a anunţat, premierul Victor Ponta.
Articol de Simona Mihăescu, 08 Mai 2013, 14:05
Guvernul a aprobat, prin proiect de lege, memorandumul încheiat în februarie între statul român si grupul Rompetrol.
Potrivit acordului, statul român va ceda actionarului KazMunaiGaz 60 la sută din ceea ce detine la Rompetrol Rafinare.
Astfel, statul va rămâne actionar al companiei cu 18 procente, în timp ce grupul Rompetrol va ajunge la aproximativ 72,5%.
În schimbul actiunilor, statul român urmează să încaseze 200 de milioane de dolari, a precizat premierul Victor Ponta.
AUDIO Victor Ponta
"Este vorba de un proiect de lege, pentru că îl trimitem la Parlament. Practic vindem o parte din acţiunile statului cu 200 de milioane de dolari", a explicat premierul Victor Ponta, într-o declaraţie la Palatul Parlamentului.
Premierul a mai spus că prin acest acord se vor crea noi locuri de muncă, dar şi de mai mulţi bani la bugetul de stat din încasări de impozite pe salarii şi pe profit.
Ce prevede Memorandumul
Memorandumul de înţelegere semnat la 15 februarie între statul român şi grupul Rompetrol conţine măsuri clare.
►Statul român va ceda kazahilor de la Rompetrol, companie deţinută de KazMunaiGaz, 60% din pachetul de 44,6959% pe care îl deţine la Rompetrol Rafinare.
►Statul va rămâne acţionar al companiei cu 18% din acţiuni, în timp ce grupul Rompetrol îşi va creşte participaţia cu puţin peste 26 de procente şi va ajunge la aproximativ 72,5%.
►În schimbul acţiunilor, statul român urmează să încaseze 200 de milioane de dolari.
►Statul s-a angajat să nu vândă participaţia de 18% la Rompetrol Rafinare pe o perioadă de minimum trei ani, în timp ce kazahii vor derula un program de investiţii de până la un miliard de dolari.
►În cadrul memorandumului de înţelegere, în care s-a stabilit răscumpărarea acţiunilor, s-a decis şi înfiinţarea unui fond de investiţii.
►Fondul de investiţii va avea un capital iniţial de 150 de milioane de dolari, statul român va avea o participaţie de 20%, iar KazMunaiGaz – 80%.
Proiectul de lege va trece în Parlament pentru aprobare.