AUDIO Frunda: Anul acesta nu vom adera la Schengen, este clar
Frunda György consideră că anul acesta România nu va adera la Schengen, însă crede că stabilitatea politică va fi factorul determinant în ceea ce priveşte aderarea, în 2013, la spaţiul de liberă circulaţie.
Articol de Raul Matiş, 13 Septembrie 2012, 15:21
Senatorul UDMR Frunda György a declarat, joi, la Târgu Mureş, că este cât se poate de clar că în acest an România nu va adera la spaţiul Schengen, însă a precizat că în cazul în care acest lucru se va întâmpla în 2013, stabilitatea politică din ţara noastră va fi factorul determinant în realizarea unui astfel de pas.
"Anul acesta nu vom adera, este clar. Decizia Consiliul European ca România şi Bulgaria să fie acceptate sau refuzate la pachet e viabilă, deci nu vom fi separaţi de Bulgaria", a spus senatorul.
Frunda a spus că până la alegerile din România şi până la cristalizarea şi stabilizarea situaţiei din ţara noastră se va amâna luarea unei decizii în privinţa aderării la Shengen.
El a arătat că dacă în 2013 România va înregistra o situaţie politică mai stabilă, ar putea să fie acceptată în spaţiul Schengen chiar şi într-o singură etapă, nefiind necesare două etape.
Frunda György a mai precizat că decizia Consiliul European ca România şi Bulgaria să fie acceptate sau refuzate la pachet este viabilă şi ţara noastră nu va fi separată de Bulgaria.
În ceea ce priveşte opoziţia unor state cu privire la aderarea României la Schengen, Frunda a spus că Olanda îşi va păstra reticenţele faţă de România şi că, la fel ca şi atunci, situaţia este asemănătoare pentru că în spatele ei sunt şi alte ţări care nu vor să facă publică decizia lor de a o susţine pe cea a Olandei.
"Dar Olanda îşi va păstra reticenţele faţă de România, să nu uităm că şi atunci ştiam că nu-i singură Olanda şi că în spatele ei sunt alte ţări care nu vor să facă publică decizia lor de a susţine decizia Olandei (referitoare la extinderea spaţiului Schengen, n.r.). Situaţia este asemănătoare şi acum", a mai adăugat Frunda.
Frunda György: Dezbaterea din PE a făcut bine României, ca entitate politică
De asemenea, senatorul UDMR a declarat, joi, că dezbaterea din Parlamentul European, pe tema României, a făcut bine ţării noastre, ca entitate politică, întrucât lucrurile s-au calmat, iar asta este cel mai important.
Frunda a spus că balonul s-a dezumflat, oamenii s-au calmat şi şi-au dat seama că nu este o criză, nici constituţională, nici politică, şi că de fapt este vorba despre o luptă politică în care ambele părţi şi-au depăşit uneori competenţele sau au încălcat mai mult sau mai puţin legea.
Cu toate acestea, susţine Frunda, lucrurile trebuie să meargă în continuare, însă până la momentul în care va exista un preşedinte şi o majoritate guvernamentală de aceeaşi culoare, politicienii din România trebuie să se înveţe neapărat regula coabitării politice.
În opinia sa, chiar dacă sunt anumite scurt circuite în aplicarea statului de drept şi chiar dacă există anumite încălcări ale statului de drept şi ale principiilor acestuia, în România există şi, în general, se poate vorbi despre un stat de drept iar concluziile Parlamentului European în acest sens sunt corecte.