AUDIO Emil Boc susţine că alegerile comasate reduc posibilităţile de "derapaje electorale"
Premierul Emil Boc susţine că angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de comasare a alegerilor respectă voinţa legislativului, acesta având mijloace constituţionale pentru a se exprima.
Articol de Dan Carp, 12 Decembrie 2011, 15:04
Emil Boc a explicat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă de ce coaliţia a ajuns la varianta angajării răspunderii pe tema comasării alegerilor.
"Deci, din acest punct de vedere cred că acum, în luna decembrie, trebuie să se stabilească foarte clar şi să se ştie dacă se organizează sau nu alegeri comasate pentru că, repet, anul 2012 este un an dificil din foarte multe puncte de vedere", a afirmat Emil Boc.
Premierul a enumerat şi argumentele în favoarea comasării alegerilor: o economie la buget de circa 20 de milioane de euro, reducerea posibilităţii de derapaje electorale şi faptul că participarea la vot este mai bună în cazul alegerilor simultane.
Premierul a mai explicat că Guvernul a decis promovarea acestui proiect prin angajarea răspunderii deoarece trebuie demarate procedurile cât mai rapid, iar sesiunea parlamentară se încheie curând, deputaţii şi senatorii urmând să revină la lucru abia în luna februarie.
"Data trebuie stabilită şi cunoscută. Parlamentul îşi reia sesiunea în februarie, acum, în decembrie, trebuie să se ştie dacă se organizează sau nu alegeri comasate", a spus premierul.
Emil Boc s-a declarat încrezător în faptul că, datorită comasării alegerilor locale şi parlamentare, prezenţa la vot va fi mai mare.
"Participarea la alegeri este mai bună în cazul comasării", a mai spus premierul.
UDMR condiţiona, săptămânile trecute, susţinerea proiectului de comasare de menţinerea numărului actual de parlamentari şi a Legii electorale în vigoare.
Liderul senatorilor UDMR, András Fekete Szabó, a declarat că actul pentru care guvernul îşi va angaja răspunderea nu are nicio menţiune referitoare la numărul de parlamentari.
"Legea, practic, nu are decât o singură chestiune, cu trei luni înainte de alegeri vor fi stabilite colegiile uninominale. Urmează să discutăm despre modalitate ş.a.m.d. de vot şi asta este o altă temă de discuţie", susţine András Fekete Szabó.
Cu toate acestea, premierul Emil Boc speră că întreaga clasă politică va vota revizuirea Constituţiei pentru că trebuie puse în practică, atât rezultatul referendumului din 2009, referitor la reducerea numărului de parlamentari şi la formarea unui parlament unicameral, cât şi prevederile legate de limitarea deficitului şi a datoriei publice.
Şeful Executivului a mai precizat că proiectul este unul tehnic şi va fi trimis luni la Parlament, iar calendarul asumării va fi stabilit de Birourile reunite ale celor două camere parlamentare.