AUDIO Emil Boc: Există în permanenţă pericolul revenirii în recesiune
Bugetul pe anul 2012 va avea un deficit de sub 3% - susţine premierul Emil Boc, care spune că va trimite Parlamentului o versiune prudentă a bugetului, care să ferească România de riscuri majore, dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte în Europa.
Articol de Cristina Dumitrescu, 25 Octombrie 2011, 17:28
România nu este prinsă în criza datoriilor suverane, dar există pericolul ca datoria să crească, în condiţiile în care Guvernul României nu va continua o politică prudentă - a avertizat şeful Executivului, marţi, la Carei, unde a participat la festivităţile dedicate Zilei Armatei.
Pentru anul viitor, Guvernul are în vedere accelerarea procesului de restructurare a companiilor de stat, prin introducerea managementului privat la aceste companii, dar şi alocarea unor fonduri de la buget pentru investiţii, a mai spus premierul Emil Boc.
"Investiţiile, fondurile europene şi locurile de muncă reprezintă prioritatea bugetului de stat pentru anul 2012. Pentru că, din nefericire, încă vremurile grele n-au trecut nici în Europa, nici în lume, există în permanenţă pericolul revenirii în recesiune, inculsiv în Europa şi, de aceea, România trebuie să-şi continue drumul consolidării economice prin investiţii, locuri de muncă şi atragerea fondurilor europene. Fără o asmenea politică, putem periclita asigurarea funcţionării celorlalte sisteme", a declarat Emil Boc.
El a afirmat că bugetul pe 2012 trebuie să se bazeze în primul rând pe prudenţă şi responsabilitate, într-o perioadă de incertitudine.
"Întreaga construcţie bugetară care urmează şi întreaga politică fiscală a României în anul 2012 trebuie să fie sub umbrela acestor două cuvinte: responsabilitate şi prudenţă. De ce spun aceste lucruri? Pentru că lucrurile nu sunt liniştite în Europa, nu vin vremuri uşoare în Europa, de aceea România trebuie să aibă o politică prudentă, să-şi apere ceea ce a consolidat. Nu mai vorbim de reduceri salariale şi pensii, dar în acelaşi timp trebuie să ştim că numai prin investiţii şi locuri de muncă putem plăti în continuare pensiile şi salariile în România. Deci, doar alocând resurse mai multe pentru această componentă putem să ne asigurăm de o dezvoltare economică sănătoasă", a adăugat Emil Boc.