AUDIO Emil Boc: Dialogul cu populaţia rămâne neîntrerupt
Premierul Emil Boc a declarat că dialogul cu populaţia va fi neîntrerupt, însă a subliniat că nu poate promite creşteri de pensii şi salarii "peste noapte".
Articol de Alina Dobrinescu, 17 Ianuarie 2012, 17:20
Emil Boc a afirmat, marţi, la finalul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social că "nu există niciun risc de neplată a obligaţiilor sociale aşa cum sunt ele astăzi" şi a reiterat că "dialogul cu populaţia rămâne neîntrerupt".
"Dialogul rămâne neîntrerupt. Nu am venit să propun măriri de salarii şi pensii peste noapte. Acest lucru nu este posibil. Economia este stabilă, situaţia este sub control. Nu există niciun risc de neplată a obligaţiilor sociale aşa cum sunt ele astăzi şi dacă lucrurile vor merge în această direcţie şi reuşim să consolidăm ce am început putem să avem speranţe în viitor", a spus Boc.
Primul-ministru a subliniat că nu poate promite creşteri de salarii şi pensii peste noapte, în contextul în care nu are alternativă între colapsul economic al ţării şi măsurile dure de reformă care pot aduce beneficii pe termen mediu şi lung.
"Credeţi că eu si colegii mei nu ştim cât de greu o duc mulţi oameni în această ţara? Credeţi că nu ştiu ce impact a avut măsura de a reduce salariile (...)? Ştim că aproximativ 200.000 bugetari şi-au pierdut slujbele în aceşti ani. Nu am dorit acest lucru, dar era nevoie oare de redimensionarea aparatului de lucru în sistemul bugetar? Era nevoie. Oamenii au toate motivele să fie nemulţumiţi şi îi înţeleg", a spus Boc.
El a arătat că Ministerul Muncii va avea noi discuţii cu reprezentanţii sindicatelor, pentru a explica anumite lucruri care nu au fost "suficient de bine explicate".
Guvernul vrea să modernizeze legislaţia după care funcţionează întreprinderile mici şi mijlocii
Premierul Emil Boc a spus că tema de bază a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social fost cea legată de locurile de muncă ale românilor.
De asemenea, el a precizat că este necesară o nouă lege pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care să implementeze prevederile europene, adică perfecţionarea şi modernizarea legislaţiei după care funcţionează întreprinderile mici şi mijlocii, precum şi facilităţile pe care acestea le pot primi din partea statului pentru susţinerea locurilor de muncă.
"Avem în vedere, în continuare, acceptarea propunerii pe care ne-au formulat-o patronatele, de simplificare a taxelor şi tarifelor parafiscale în sensul, pe de o parte, a reducerii numărului acestora, şi de simplificare a procedurilor administrative. Am preluat, de asemenea, propunerea, pe care o studiem cu maximă atenţie, de adoptare şi în România a instituţiei mediatorului de credite, o instituţie extrem de importantă pentru a facilita accesul la credite al întreprinderilor mici şi mijlocii", a afirmat Emil Boc.
Totodată, în cadrul şedinţei s-a discutat şi despre scurtarea duratei de înfiinţare a unei firme la trei zile şi susţinerea financiară suplimentară a firmelor nou înfiinţate.
Sindicatele nu au participat la Consiliul Naţional pentru Dialog Social
Confederaţiile sindicale reprezentative nu au participat, marţi, la reuniunea Consiliului Naţional pentru Dialog Social.
Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat, într-o scrisoare deschisă adresată premierului, că motivele acestei decizii sunt lipsa ordinii de zi a acestei reuniuni, dar şi multitudinea de probleme ridicate de sindicate şi rămase încă nerezolvate.
Confederaţiile sindicale sunt dispuse să reia dialogul social în condiţiile în care guvernul va convoca Consiliul Economic şi Social extraordinar, cu participarea tuturor reprezentanţilor confederaţiilor sindicale şi confederaţiilor patronale reprezentative la nivel naţional.