AUDIO Emil Boc condiţionează mărirea salariilor de creşterea economică
Premierul Emil Boc a declarat luni că Guvernul ia în calcul o uşoară recuperare salarială în sectorul public şi o indexare a pensiilor, dar numai condiţionat de stabilitate şi creştere economică.
Articol de Petruţa Obrejan, 30 Ianuarie 2012, 18:29
Premierul Emil Boc a afirmat la începutul şedinţei de guvern că că România va respecta angajamentele luate anul trecut faţă de Comisia Europeană şi FMI.
El a adăugat că în cazul în care condiţiile economice vor permite, guvernul are în vedere "majorări prudente la salarii şi pensii".
"Guvernul nu va deschide robinetul măsurilor populiste, pentru a periclita stabilitatea economică a ţării, chiar dacă suntem în an electoral. Iniţial, salariile din sectorul public vor fi îngheţate, la fel ca şi pensiile. Totuşi, în cazul în care condiţiile economice vor permite acest lucru, avem în vedere aplicare de majorări prudente la salarii şi pensii, mai târziu, în cursul anului", a declarat Emil Boc.
Premierul Emil Boc le-a cerut membrilor guvernului să acţioneze prudent pentru că menţinerea stabilităţii economice rămâne o prioritate.
"Fac apel la toţi membrii Cabinetului să rămână pe aceeaşi linie de comunicare, prudentă şi coerentă. Politicienii, evident, pot să facă ce declaraţii doresc, noi însă avem responsabilitatea stabilităţii ţării şi a ne respecta, pe de-o parte, angajamentele, dar nici să periclităm ceea ce cu greutate şi suferinţă românii au câştigat prin măsurile pe care noi le-am aplicat, adică stabilitatea economică a ţării. Acest Guvern nu se va angaja în recuperări salariale sau în indexări de pensii fără să aibă acoperire în economie, aşa cum am spus încă din decembrie 2011. ", a spus Boc.
Sorin Frunzăverde: Premierul, mandatat să negocieze cu FMI mărirea salariilor şi a pensiilor
Vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde a anunţat, luni, că premierul a fost mandatat de coaliţie să negocieze cu FMI , mărirea salariilor şi a pensiilor.
"Membrii conducerii coaliţiei l-au mandatat în clar pe domnul prim-ministru să negocieze cu Fondul Monetar Internaţional, cu delegaţia FMI-ului de la Bucureşti, mărirea, din aprilie, a salariilor şi pensiilor", a spus Frunzăverde după şedinţa coaliţiei de luni dimineaţă.
El a precizat că sursa acestor măriri a salariilor şi pensiilor este bugetul de stat.
Jeffrey Franks: Creşterea economică, insuficientă pentru îmbunătăţirea standardului de viaţă
La rândul său, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a spus la o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor la Palatul Parlamentului că în România este nevoie de politici care să genereze creştere economică şi majorare de salarii.
Franks a adăugat că România este din nou pe un traseu pozitiv, dar că urmează alte provocări cărora ţara noastră trebuie să le facă faţă.
"S-a reîntors creşterea economică, avem patru trimestre consecutive de creştere economică. O veste proastă însă este aceea că această creştere este insuficientă pentru a îmbunătăţi standarul de viaţă al românilor. Este nevoie de o creştere suplimentară", a spus Jeffrey Franks.
De asemenea, şeful Delegaţiei FMI a precizat, totodată, că trebuie acordată o atenţie deosebită procesului de creştere a salariului minim.
"Trebuie avut în vedere faptul că o creştere a salariului minim atrage după sine şi o creştere a costurilor de salarizare pentru angajator şi, ca urmare, acesta va avea tendinţa de a recruta mai puţini oameni. În acelaşi timp, o creştere a salariului minim poate antrena şi o creştere a consumului, ceea ce are, la rândul său, anumite efecte pozitive. Ca urmare, este nevoie de prudenţă în momentul luării unei decizii referitoare la creşterea salariului minim", a mai spus Jeffrey Franks.