AUDIO După plecarea Nokia, Guvernul caută investitori strategici
Guvernul are un termen de şase luni pentru a găsi investitori strategici în judeţul Cluj, după ce fabrica Nokia şi-a închis porţile.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 30 Septembrie 2011, 13:57
Premierul Emil Boc a declarat că valoarea plăţilor compensatorii pentru foştii angajaţi Nokia de la Cluj trebuie stabilită între sindicate şi patronat.
El a dat asigurări că Guvernul se va preocupa să aducă investitori în zonă, pentru a compensa retragerea Nokia din România.
"Avem un răgaz de 6 luni de zile. Până în 31 decembrie fabrica îşi continuă activitatea. Cel puţin trei luni de zile din 2012 vor fi plăţi compensatorii şi depinde cum vor negocia sindicatele. În acest interval de timp, eu spun că sunt toate şansele să găsim investitori care să continue investiţiile la Cluj. Pe acest lucru ne vom concentra şi va fi unul dintre obiectivele mari la care mă voi raporta în perioada următoare", a declarat Emil Boc.
El a arătat că a cerut Ministerului Muncii şi Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj să găsească pachete integrale de reconversie profesională pentru ca aceia care au lucrat şi mai lucrează încă la Nokia să îşi poată găsi altă slujbă.
Întrebat în legătură cu noii investitori strategici, Boc a subliniat că este important să nu fie făcute cunoscute nume în acest sens, având în vedere condiţionalităţile competiţiei globale.
Premierul a susţinut că nu are informaţii privind alte firme multinaţionale care ar intenţiona să părăsească România, însă a recunoscut că acest lucru se poate întâmpla oricând, din cauza competiţiei globale.
În legătură cu declaraţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la birocraţia din România, care ar putea alunga şi alţi investitori deja prezenţi sau potenţiali, premierul Boc a spus că şi el poartă "o bătălie continuă cu birocraţia".
Sindicatele cer 60 de salarii compensatorii
La Jucu, în judeţul Cluj, după anunţul închiderii fabricii de telefoane Nokia până la sfârşitul anului, sindicatele sunt nemulţumite de nivelul plăţilor compensatorii, pe care finlandezii intenţionează să le acorde salariaţilor.
Bogdan Hossu, liderul Confederaţiei Cartel Afla, la care sunt afiliaţi angajaţii de la Nokia, susţine că angajaţii ce vor fi disponibilizaţi de la Nokia ar trebui să primească 60 de milioane salarii compensatorii.
"Ideea de a pleca cu trei salarii medii, personal, mi se pare o glumă bună legată de efortul pe care l-au făcut şi sacrificiile pe care le-au făcut - să nu uităm că au lucrat câte 12 ore pe zi, în condiţii deosebit de restrictive. Deci, cele mai slabe compensaţii în Germania au fost la nivelul... în echivalent nu valoric - subliniez - în echivalent a minimum 60 de salarii minime ale landului. Deci, compensaţiile materiale, în Germania, au fost de la 80.000 până la 220.000 de euro de persoană. N-aş vrea să privim valoric acest lucru, ci trebuie privit la situaţia şi la realităţile româneşti, dar asta înseamnă grosso modo, dacă vreţi, undeva între 60 de salarii minime pe economie, până la 240 de salarii minime pe economie, pe angajat", a spus Hossu.
Fabrica de la Jucu a fost inaugurată în februarie 2008, după o investiţie care s-a ridicat la 60 de milioane de euro.
În 2007, Nokia primise deja cu titlu gratuit, 90 din cele 159 de hectare ale Parcului Industrial Tetarom III, iar guvernul a alocat 12 milioane de lei pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură pentru investiţia de la Jucu.