AUDIO Duel Putere-Opoziţie pe tema comasării alegerilor
De câteva săptămâni, propunerea de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare, pentru anul viitor, s-a transformat într-un nou motiv de dispută politică.
Articol de Dan Carp, 06 Septembrie 2011, 12:30
Dacă în coaliţie se pare că propunerea comasării este agreată de toate partidele care sprijină puterea, opoziţia se opune vehement comasării alegerilor.
Liderii USL au ameninţat cu declanşarea acţiunilor menite să împiedice amânarea scrutinului pentru localele care ar trebui să se desfăşoare în vara viitoare.
Potrivit unor surse din tabăra puterii, data alegerilor comasate ar fi fost deja fixată, în jurul lunii noiembrie 2012.
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu a negat însă, că s-ar fi convenit în coaliţie data scrutinului şi a suţinut că discuţia cu partenerii de guvernare vizează mai multe puncte legate de modificarea legislaţiei electorale.
"Partenerii din coaliţie au căzut de acord asupra câtorva lucruri. În primul rând, asupra faptului că sistemul din 2008 trebuie schimbat.
În al doilea rând, asupra faptului că principiul conform căruia câştigătorul celor mai multe voturi într-un colegiu merge în parlament trebuie respectat fără niciun fel de obiecţie şi din acest moment încolo continuă discuţiile, pentru că sunt parteneri în coaliţie care insistă pentru un sistem de compensare astfel încât şi voturile celor care au pierdut în colegii să conteze până la urmă în configurarea noului parlament", a explicat Voinescu.
Partenerii de coaliţie care insistă pentru compensare sunt cei de la UDMR. De altfel, UDMR este de acord, în principiu, cu alegeri comasate.
Vicepreşedintele Uniunii, László Borbély, sublinia pentru Radio România Actualităţi, că un sistem de vot într-un singur tur nu ar exprima suficient de bine voinţa electoratului, pentru că "un partid care obţine 10-15% din voturi ar putea să nu obţină niciun loc de parlamentar".
De aceea, susţinea László Borbély, e de preferat un sistem mixt.
"Noi considerăm că un sistem mixt, care înseamnă şi colegii uninominale, dar şi o listă naţională, în care fiecare partid în parlament trebuie să ai oameni care poate nu sunt aşa de bătăioşi la un colegiu uninominal, că acolo trebuie să ai, vorba aia, un discurs ca să convingi electoratul, dar este foarte folositor în parlament", a argumentat liderul UDMR.
Opoziţia respinge comasarea şi vrea anticipate
În tabăra opoziţiei, poziţia este fără echivoc: nu comasării alegerilor, dar se doreşte un sistem de vot proporţional într-un singur tur.
Co-preşedintele USL, Victor Ponta nu uită să amintescă faptul că Uniunea va sprijini orice demers care ar duce la alegeri anticipate.
"Să duci alegerile locale, aşa cum vrea PDL-ul, până în luna octombrie sau noiembrie înseamnă că toate actele emise de primar, de Consiliul Judeţean sau de Consiliul Local, după expirarea celor patru ani de mandat, absolut toate pot fi atacate în instanţă de orice persoană interesată. Şi justiţia va spune: nu mai eşti primar, nu mai eşti preşedinte de consiliu judeţean după ce ţi-a expirat mandatul, nu ai voie să mai semnezi acte", a arătat Ponta.
Opoziţia va depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului dacă acesta îşi va angaja răspunderea în parlament pentru comasarea alegerilor, a mai anunţat liderul PSD.
De asemenea, USL ar putea contesta actul normativ la Curtea Constituţională.