AUDIO Dispute putere-opoziţie în plenul Camerei Deputaţilor
Senatul şi Camera Deputaţilor au dezbătut,în şedinţă comună, candidaturile pentru funcţiile de vicepreşedinţi, consilieri sau membri la Curtea de Conturi, Comisia pentru Supraveghere a asigurărilor şi Comisia de supraveghere a pensiilor private.
Articol de Iulia Gherman, 27 Septembrie 2011, 16:49
Candidaţii la funcţiile de membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nu au reuşit să întrunească numărul necesar de voturi în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Parlamentul a reuşit totuşi să aprobe numirea în funcţia de preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a lui Constantin Buzoianu.
Lucrările comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost marcate de discuţii în contradictoriu între putere şi opoziţie.
Şedinţa de plen comun a Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost întreruptă după ce opoziţia a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a punctelor care se referă la numirea în funcţii a unor membri ai Comisiei pentru supravegherea asigurărilor, a Comisiei pentru supravegherea pensiilor private şi Curţii de Conturi.
"Este un blocaj generat de faptul că dialogul între lideri în legătură cu algoritmul, cu desemnarea candidaţilor, nu se face conform unor reguli şi se încearcă impunerea unor candidaturi prin forţa unor majorităţi care în mod evident nu au cum să treacă dincolo de ceea ce este regulamentul camerelor şi de lege", susţine deputatul PSD, Adrian Năstase.
La rândul său, liderul grupului PDL, Mircea Toader, a subliniat că "blocajul" poate fi rezolvat prin votul plenului reunit.
"Indiferent cum am încerca noi, indiferent ce am spune, există nişte rapoarte, chiar dacă ele sunt contestate, singurii care pot sau singurul argument care poate să existe este un vot al plenului. Dacă plenul hotărăşte că acele rapoarte sunt valide, mergem pe acele rapoarte, dacă cineva contestă, avem căile procedurale regulamentare", a afirmat Toader.
Şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost reluată, în absenţa opoziţiei, după o pauză de consultări.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a spus că grupurile parlamentare ale USL nu participă, în continuare, la şedinţă şi a cerut apel nominal.
"Se constată o încălcare la Cameră a legii. Legea nu poate fi pusă la îndoială, se precizează clar cum se poate face raportul, ca atare nu participăm. Cerem apel nominal", a declarat Ilie Sârbu.
Totodată, reprezentanţii USL au subliniat că puterea vrea să-şi impună proprii candidaţi şi să preia toate funcţiile.
În replică, parlamentarii PDL şi UDMR au declarat că plenul reunit este suveran şi decide prin vot asupra candidaţilor pentru instituţiile subordonate Parlamentului.