AUDIO Discuţii FMI - Opoziţie pe tema situaţiei economice
Reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale discută cu opoziţia despre modalităţile de redresare a economiei româneşti.
Articol de Dana Georgescu, 25 Iulie 2011, 08:28
Misiunea comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, aflată la Bucureşti, are programată o întâlnire cu reprezentanţii opoziţiei.
Deputatul PSD Valeriu Zgonea spune că discuţiile cu FMI trebuie să se axeze pe găsirea modalităţilor de depăşire a actualei situaţii economice şi sociale în care se află ţara, de la piaţa muncii la investiţii.
"Dorim să avem un dialog cu Fondul şi cu puterea, astfel încât, cu experienţa pe care noi o avem şi cu specialiştii pe care şi Fondul îi recunoaşte în anumite zone, să putem să găsim acele măsuri economice care să stimuleze economia, să genereze locuri de muncă şi, automat, şi un sentiment de bunăstare şi oamenii să simtă că în buzunar au nişte bani de care pot cumpăra ceva", a declarat Valeriu Zgonea pentru Radio România Actualităţi.
Vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, consideră că la masa discuţiilor cu delegaţia FMI trebuie să vină şi puterea.
El mai precizează că are sentimentul că FMI începe să înţeleagă faptul că Guvernul se abate de la angajamentele sale, care, în opinia sa, ar putea duce la un derapaj economic, în contextul unei noi crize economice.
În zona aceasta trebuie purtate, cu precădere, discuţiile cu delegaţia FMI, mai spune Varujan Vosganian.
"Asupra Europei se adună nori negri. România nu a reuşit să-şi înlăture vulnerabilităţile, astfel încât pericolul ca România să nu mai poată face faţă responsabilităţilor fundamentale ale statului este real", susţine Varujan Vosganian într-un interviu acordat Radio România Actualităţi.
Până acum, delegaţia FMI s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Guvernului, ai Ministerului de Finanţe, ai sindicatelor şi ai patronatelor.
Misiunea FMI face o a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu România.
Se aşteaptă ca delegaţia Fondului să-şi prezinte concluziile la 1 august, când se încheie vizita acesteia la Bucureşti.
În cursul după-amiezii, membrii delegaţiei FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale vor fi primiţi, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Traian Băsescu.
În prezent, ţara noastră are, cu Fondul, un acord stand-by de tip preventiv, încheiat în luna martie, ceea ce înseamnă că banii puşi la dispoziţie de FMI vor putea fi folosiţi doar în situaţii de urgenţă.
La ultima evaluare, reprezentanţii Fondului au remarcat progresele Guvernului României în ceea ce priveşte reducerea cheluielilor bugetare, dar au avertizat în legătură cu restanţele la plata unor datorii vechi, rezultate proaste la colectarea taxelor şi impozitelor, precum şi la combaterea economiei negre.