AUDIO Deputaţii au depus "jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor"
Deputaţii au îndeplinit procedura cerută de lege, aceea de a rosti jurământul de credinţă la început de mandat. Doar 409 deputaţi din cei 410 validaţi de comisia specială au depus jurământul în plenul Camerei Deputaţilor.
Articol de Iulia Gherman, 20 Decembrie 2012, 13:28
UPDATES Camera Deputaţilor este legal constituită, după ce 409 deputaţi cu mandate validate au depus, joi, jurământul, a anunţat preşedintele de şedinţă, decanul de vârstă al acestui for, Dinu Giurescu.
După depunerea jurământului s-a trecut la procedura alegerii preşedintelui Camerei Deputaţilor. Singura propunere pentru această funcţie este Valeriu Zgonea, din partea PSD.
Încă de la ora 9:00, deputaţii au depus jurământul de credinţă, o procedură care se întinde pe mai multe ore, din cauza numărului mare de parlamentari.
Jurământul rostit de deputaţi cu mâna pe bibile este următorul:
"Eu (numele parlamentarului şi circumscripţia în care a fost ales), deputat ales, jur credinţă patriei mele România, jur să respect Constituţia şi legile ţării, jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor. Aşa să m-ajute Dumnezeu".
AUDIO Premierul Victor Ponta depune jurământul
Nu toţi deputaţii nou aleşi trec de această etapă obligatorie pentru atestarea mandatului.
Petre Roman, ales pe listele USL, şi Andrei Condurăţeanu, din partea PP-DD, sunt singurii deputaţi care nu au fost validaţi până la această oră de Comisia parlamentară de specialitate.
Cei doi nu au depus toate actele necesare validării mandatului şi până îşi clarifică situaţia, nu pot depune jurământul şi nici nu pot fi luaţi în calculul cvorumului de lucru al şedinţelor Camerei Deputaţilor.
Mai sunt şi alte cazuri ale unor deputaţi care au adus actele doveditoare, dar au anunţat că nu pot depune astăzi jurământul.
Primul caz de conflict de interese
La Comisia de validare a fost depusă şi o contestaţie din partea Agenţiei Naţionale de Integritate care cere invalidarea mandatului de deputat pentru Florin Pâslaru, pe motiv că acesta se află într-un conflict de interese, fiind acuzat că în timpul precedentului mandat şi-a angajat rudele la propriul birou parlamentar.
Membrii Comisiei au decis însă, cu majoritate de voturi, să valideze mandatul deputatului Pâslaru.
Pe baza acestor date se desfăşoară procedura de depunere a jurământului, după care deputaţii vor trece la alegerea preşedintelui Camerei.
Valeriu Zgonea a fost reconfirmat de grupurile USL care deţin majoritatea pentru această funcţie.
Odată cu alegerea preşedintelui, vor fi stabiliţi şi ceilalţi membri ai Biroului permanent, unde opziţiei îi revine câte un post de vicepreşedinte, secretar şi chestor.