AUDIO Dacian Cioloş:Învăţământul şi agricultura trebuie să se reformeze
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, consideră că valorificarea potenţialului agricol din România nu se poate face fără curaj în reformarea sistemului de învăţământ agricol.
Articol de Alina Dobrinescu, 02 Decembrie 2011, 12:32
Comisarul european Dacian Cioloş a declarat, vineri, la finalul întâlnirii oficiale pe care a avut-o cu ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, la sediul Ministerului Educaţiei că învăţământul şi agricultura trebuie să se reformeze pentru "creşterea performanţei românilor".
"Valorificarea potenţialului agricol din România, pe termen mediu şi lung, nu se poate face fără curaj în reformarea sistemului de învăţământ agricol, aici la Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi la Ministerul Agriculturii. Cred că ambele ministere şi profesia agricolă, în general, au interesul să împingă şi să susţină această reformă, pentru ca performanţa făcută de români să fie realizată şi în România, nu doar în afara ţării", a mai declarat comisarul european pentru agricultură.
Dacian Cioloş a subliniat că întâlnirea cu Daniel Funeriu a vizat, în primul rând, punerea în temă cu privire la perspectivele viitoarei politici agricole comune la nivelul Uniunii Europene, care va finanţa cercetarea aplicată, inovarea, formarea profesională şi încurajarea tinerilor să lucreze în agricultură şi să-şi dezvolte afaceri proprii în acest domeniu.
"Toate aceste instrumente financiare, care vor fi şi la dispoziţia României din 2014 încolo, nu vor putea fi puse în valoare dacă nu există o cercetare reformată, dacă nu există un sistem de învăţământ profesional adaptat nevoilor din practică, dacă nu există o legătură între tânărul care vrea să preia o fermă sau să lucreze într-o societate agricolă, sistemul de formare profesională de bază, sistemul de formare continuă", a declarat Cioloş.
Referindu-se la starea în care se află la ora actuală unele institute de cercetare agricolă din România, cum sunt cele de la Băneasa şi Vidra, comisarul european a atras atenţia că este nevoie de o revizuire a modului de lucru şi a dispozitivului de susţinere financiară.
"Aici e paradoxul, sunt institute sau staţiuni de cercetare în paragină, iar pe de altă parte, agricultorii din România fac contracte de performanţă cu institute de cercetare din Olanda, din Franţa, din Germania şi aşa mai departe. Deci, pur şi simplu, privind realitatea în faţă, trebuie să tragem concluzia că e problemă care trebuie rezolvată prin reformare, restructurare. Şi cred că nu trebuie să ne fie frică de reformă", a afirmat Cioloş.
Comisarul european vrea mai multe licee agricole în România
Aceasta a spus că "este nevoie de licee mai bine ancorate în realitatea practică, în realitatea productivă", răspunzând unei întrebări a presei care solicita opinia comisarului european dacă ar fi nevoie de mai multe licee agricole în România.
"Şi unul dacă ar fi măcar legat de ce se cere în producţia agricolă ar fi un început bun. În momentul de faţă nu cred că putem spune că liceele agricole sunt strâns ancorate în realitatea de producţie de astăzi", a punctat oficialul european.
Cioloş a mai spus că în cadrul discuţiilor purtate cu ministrul Funeriu s-a pus şi problema muncitorilor şi a tehnicienilor agricoli calificaţi.
"Dacă ne gândim la un mecanizator agricol, la un tractorist, avem o anumită imagine despre ce înseamnă un tractorist de acum 20-30 de ani. Astăzi un tractorist lucrează aproape pe o navă cosmică. Când intri într-un tractor modern care lucrează sute de hectare pe zi fără probleme realizezi că e nevoie de o altă formare profesională decât acum 20-30 de ani", a mai spus comisarul european pentru Agricultură.
Dacian Cioloş a adăugat că în vizitele efectuate în alte state din Uniunea Europeană a putut vedea tineri din România care, într-un sistem de învăţământ reformat şi performant, se descurcă foarte bine.
"Şi îşi găsesc loc de muncă şi acolo, şi acasă, şi inclusiv la Bruxelles. De ce n-am putea face acest lucru acasă, pentru că noi tot vorbim de valorificarea potenţialului economic din România şi mă refer mai ales la potenţialul agricol", a mai declarat comisarul european pentru Agricultură.
De asemenea, Dacian Cioloş l-a felicitat pe ministrul educaţiei pentru reformele implementate în învăţământul din România, în special în cel universitar, reforme care sunt extrem de bine apreciate la nivelul Comisiei Europene.