AUDIO Consiliul Superior al Magistraturii vrea sancţionarea avocaţilor lui Năstase
Cazul Năstase ajunge şi la Consiliul Superior al Magistraturii care îi acuză pe avocaţii lui Năstase de comportament nepotrivit.
Articol de Radio România, 26 Iunie 2012, 10:07
Consiliul Superior al Magistraturii îi acuză pe avocaţii fostului premier Adrian Năstrase de comporament nepotrivit faţă de justiţie.
CSM ia în calcul şi posibilitatea de a cere Baroului să-i sanţioneze pe avocaţii apărării pentru că au prejudiciat imaginea judecătorilor.
În cadrul şedinţei de marţi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a pus în discuţie şi reacţiile avocaţilor lui Adrian Năstase faţă de magistraţi, după decizia instanţei supreme de condamnare a fostului premier la doi ani de închisoare cu executare.
Atât fostul preşedinte al CSM Horaţius Dumbravă, cât şi judecătorul Cristian Danileţ au spus că avocaţii lui Adrian Năstase au avut un comportament nepotrivit faţă de justiţie.
Consiliul cere şi sancţionarea Avocatului Poporului, pentru că s-a pronunţat în ceea ce priveşte cazul lui Adrian Năstase în timp ce procesul era încă pe rolul Înaltei Curţi.
Reacţiile avocaţilor lui Năstase "prejudiciază autoritatea judecătorească"
Şi procurorul general Laura Codruţa Koveşi a afirmat că reacţiile avocaţilor care îl apără pe Năstase prejudiciază autoritatea judecătorească şi cere trecerea poliţiei judiciare de la Ministrerul de Interne în subordinea celui Public.
Koveşi le-a cerut celor care îi acuză pe procurori că instrumentează dosare politice, să vină cu dovezi în acest sens.
Kovesi a reafirmat că, din punctul ei de vedere, poliţia judiciară trebuie să treacă de la Minsiterul de Interne la Ministerul Public, pentru a nu mai exista presiuni politice.
"Ne-am săturat să fim acuzaţi că facem dosare politice", a spus Kovesi.
Procurorul general a mai spus că vor fi făcute verificări privind modul în care poliţiştii judiciari au pus în aplicare decizia de condamnare a lui Adrian Năstase, iar dacă va constata că nu au fost respectate toate procedurile, va retrage avizele poliţiştilor.
Kovesi - Corlăţean, "replici tăioase"
Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a spus că face un apel public la rezerve în declaraţiile publice în acest caz.
În replică, Codruţa Kovesi a spus că nu le poţi interzice avocaţilor sau jurnaliştilor să comenteze un dosar.
Procurorul general i-a mai spus ministrului Justiţiei că a făcut declaraţii despre dosare politice şi i-a cerut să îi dea un singur exemplu în acest sens, cu nume şi prenume.
Corlăţean i-a răspuns că nu a făcut aceste declaraţii, cel puţin de când este ministru al Justiţiei.
Titus Corlăţean a declarat, după ce a participat la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că el ca ministru al Justiţiei a avut o atitudine rezervată şi consideră că este important ca toţi cei care au interese, din mediul politic, să manifeste o atitudine rezervată, "de abţinere" în această cauză.
"A propune sau a impune măsuri sancţionatorii împotriva avocaţilor sau a Avocatului Poporului, mi se pare că se trece mult prea departe", a spus Corlăţean.
Corlăţean a mai spus că este nevoie ca justiţia să funcţioneze corect, imparţial.
Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul calităţii". Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat în 21 iunie.
AUDIO: Titus Corlăţean ,ministrul Justiţiei
AUDIO: Laura Codruţa Kovesi ,procurorul general al României