AUDIO Comasarea alegerilor între "da" şi "nu"
Controversele putere -opoziţie pe tema comasării sau nu a alegerilor locale şi a celor parlamentare continuă.
Articol de Radio România, 03 Septembrie 2011, 10:05
La Şcoala de Vară a tineretului PDL, de la Eforie Nord, prim-vicepreşedintele Roberta Anastase le-a spus tinerilor din partid că data alegerile locale cât şi cele parlamentare trebuie să aibă loc simultan.
Mai mult, liderul PDL a insistat asupra importanţei menţinerii votului uninominal.
"Important este să ţinem cu dinţii de votul uninominal, deşi, real, şi USL-ul doreşte să renunţe la acest vot uninominal şi să se întoarcă pe liste. În al doilea rând, legătura cu cetăţenii este una foarte importantă şi, dacă vreţi, ăsta este un argument în plus pentru comasarea alegerilor, pentru că parlamentarii şi reprezentanţii administraţiei locale, fie ei primari, preşedinţi de consilii judeţene sau consilieri locali sau judeţeni, trebuie să lucreze împreună pentru cetăţeni", a spus Roberta Anastase în discursul rostit în faţa tinerilor democrat-liberali.
Opoziţia spune "da" doar alegerilor anticipate
De cealaltă parte,opoziţia susţine că nu este nicio "situaţie de urgenţă", care să justifice comasarea alegerilor.
Vicepreşedintele PNL, Victor Paul Dobre spune că nu se întrevede nicio situaţie de urgenţă la anul, care să impună comasarea alegerilor şi că - dacă tot este "să se umble la calendar" - atunci ar trebui organizate anticipate, care să schimbe puterea.
"Nu prezumăm niciun război în perioada respectivă, nicio catastrofă naturală. Adică sunt toate condiţiile ca alegerile să aibă loc la termen. Dar, dacă se doreşte o competiţie electorală mai devreme, nu avem nimic împotriva alegerilor generale parlamentare anticipate, însă cred că, în fapt, PD-ul urmăreşte altceva. În fapt, PD vrea să se ascundă în spatele primarilor, a susţinut liderul liberal.
Cristian Pârvulescu: Comasarea,dificil, aproape imposibil
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Pro Dmocrația,Cristian Pârvulescu, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare poate însemna fie ţinerea alegerilor parlamentare la data celor locale, fie ţinerea alegerilor locale la data celor parlamentare.
Cristian Pârvulescu susține însă că prima dintre variante, parlamentare în iunie 2012, nu este posibilă decât dacă sunt alegeri anticipate parlamentare.
”Este destul de dificil, aproape imposibil. Constituţia nu permite astfel de anticipări ale alegerilor parlamentare,” a explicat Cristian Pârvulescu, într-un interviu acordat postului public de radio.
Pe de altă parte, el a arătat că amânarea alegerilor locale este dificilă şi presupune modificarea legii, a Legii administraţiei locale în primul rând.
”Dincolo însă de aceste aspecte legislative este vorba despre o confuzie foarte gravă, care s-ar realiza între alegerile locale şi cele parlamentare. Argumentul privind economia de 33 de milioane de euro nu se susţine, pentru că, în final, electorii nu mai ştiu ce votează”, a subliniat președintele Pro Democraţia.
Cristian Pârvulescu apreciază că există deja o confuzie destul de mare între alegerile locale şi alegerile judeţene și nu ar fi indicată o altă comasare.
”În alte ţări ele sunt cumulate, în Uniunea Europeană, dar a cumula şi alegerile parlamentare, asta este expresia unei alte situaţii decât cele economice, probabil a intenţiei celor de la guvernare de a obţine în felul acesta cât mai multe voturi, pentru că speră să transfere voturile pentru primar şi consiliile locale şi judeţene în voturi pentru parlamentari şi probabil principalul beneficiar al unei asemenea transformări ar fi Partidul Democrat Liberale dar cu siguranţă şi UDMR-ul”, a afirmat preşedintele Pro Democraţia.
După cum evoluează lucrurile pe scena politică românească, subiectul comasării alegerilor locale cu cele parlamentare va fi discutat mult timp de acum înainte.