AUDIO "Comasarea alegerilor ar reduce cheltuielile bugetare"
Democrat-liberalii sunt de acord ca în 2012, alegerilor locale să fie comasate cu cele parlamentare.
Articol de Cătălin Purcaru, 25 August 2011, 16:17
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a afirmat, joi, că prin comasarea alegerilor locale s-ar reduce cheltuielile bugetare şi s-ar evita ca activitatea administraţiei locale să fie paralizată din cauza interesului pentru alegeri.
”Aşa cum am fost obişnuiţi, în an electoral, administraţia, instituţiile statului în general, au o performanţă foarte slabă. Partidele politice, la rândul lor, sunt preocupate doar de alegeri şi atunci se creează condiţiile pentru derapaje politicianiste, pe care România chiar nu şi le mai poate permite în 2012. Prin urmare, în loc să avem alegeri în primăvară şi alegeri în toamnă, am propus această soluţie”, susţine Sever Voinescu.
Sever Voinescu a mai spus că PDL susţine şi votul uninominal pur, asemănător celui din Marea Britanie, unde primul clasat obţine fotoliul de parlamentar.
În ceea ce priveşte eliminarea pragului electoral, Sever Voinescu spune că acest lucru va depinde de alegerea sistemului de vot.
”Formula pe listă aduce în parlament oameni care poate sunt mai disciplinaţi din punct de vedere politic, dar în orice caz sunt mai puţini reprezentativi în raport cu cetăţenii, în vreme ce formula de vot uninominal aduce în parlament oameni care poate sunt naturi mai îndependente în raport cu propriile partide, dar care chiar reprezintă cetăţenii şi pentru parlament esenţială este, cum bine ştim, funcţia de reprezentare”, susţine Voinescu.
Mai mult, Sever Voinescu afirmă că PDL va invita partidele parlamentare la discuţii pentru elaborarea unui cod de conduită electorală.
Opoziţia, de acord cu comasarea alegerilor
Opoziţia este de acord cu ideea comasării alegerilor şi reprezentanţii USL susţin că ar vota fără rezerve o propunere în acest sens, dar, după cum spune senatorul PSD Dan Şova, aceasta ar fi greu de pus în practică.
"N-ai cum să scurtezi mandatul parlamentarilor, decât dacă ei renunţă la guvern şi nu poţi prelungi mandatul aleşilor locali. Deci, într-un fel, nu se prea poate", susţine Dan Şova.
Deputatul UDMR, Petru Lakatos susţine că, oricum, alegerile parlamentare sunt diferite de cele locale.
”Raportul de forţe va decide dacă se va adopta, dar acest lucru a fost la nivel de discuţie, aşa, de vară, şi nu cred că cineva, după o analiză mai profundă, o să insiste şi la toamnă asupra acestui subiect", este de părere Petru Lakatos.
Emil Boc a declarat, marţi, că subiectul comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, nu este unul nou, el fiind analizat şi în trecut.
”Teoretic este posibilă, vom analiza oportunitatea ei şi vom lua o decizie în acest sens”, a spus premierul.
El a adăugat că, săptămâna viitoare, partidele din coaliţie vor începe să discute şi posibilitatea eliminării sistemului de compensare la votul uninominal pentru alegerile parlamentare din 2012.