AUDIO Colaborare româno-israeliană pe domeniul turismului şi mediului
La Ierusalim, au fost semnate patru documente bilaterale între România şi Israel.
Articol de Dragoş Ciocârlan, 24 Noiembrie 2011, 15:56
O delegaţie română, din care face parte şi premierul Emil Boc participă la o reuniune în Israel la invitaţia premierului israelian, Benjamin Netanyahu.
Miza discuţiilor este extrem de concretă: România e interesată de o cooperare extinsă în domenii precum industria aeronautică, cea agroalimentară, energie sau agricultură.
Paşi importanţi au fost deja făcuţi în chestiuni legate de turism sau mediu. Consultările bilaterale în probleme de mediu între ministrul român Laszlo Borbely şi omologul său, Gilad Erdan, au continuat cu ocazia reuniunii interguvernamentale de la Ierusalim, după conferinţa internaţională WATEC de săptămâna trecută.
Managementul apei şi managementul deşeurilor sunt două domenii în care Israelul are expertiză recunoscută pe plan mondial şi dispune de tehnologii foarte avansate.
"Am discutat despre schimbările climatice, care interesează foarte mult şi Israelul. Vom avea câteva summit-uri, cum e cel din Africa de Sud sau în alte zone, în perioada următoare, la Rio. Sunt foarte interesaţi de investiţiile privind energiile regenerabile, care înseamnă şi eoliene, deci pe vânt, înseamnă şi biomasă, înseamnă şi hidro. De fapt, noi vrem să creştem procentul de energie regenerabilă, până în 2020, la 24%. Totodată, era foarte interesat ministrul mediului de acele facilităţi pe care le dăm celor care construiesc locuinţe care sunt cu energie regenerabilă", a declarat Laszlo Borbely.
Israelul, stat membru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, a investit resurse considerabile pentru dezvoltarea social-economică, în acelaşi timp pentru reducerea efectelor nocive asupra mediului şi utilizarea eficientă a resurselor naturale.
Există, de asemenea, un plan guvernamental pentru implicarea tuturor ministerelor într-o veritabilă revoluţie a reciclărilor, acţiune coordonată de ministrul israelian pentru protecţia mediului, Gilad Erdan.
În domeniul turismului, ministrul turismului, Elena Udrea a avut consultări şi pentru un parteneriat de promovare a României pe pieţele tradiţionale.
În primele zece luni ale anului, 2,8 milioane de vizitatori au sosit în Israel, cu 3% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. S-a înregistrat o creştere de 36% a numărului turiştilor care au venit cu vase de croazieră.
În pofida evenimentelor din regiune şi a crizei economice, ministrul israelian al turismului, Stas Meseznikov, a reuşit să stabilizeze şi chiar să crească numărul vizitatorilor printr-o intensă campanie de promovare pe pieţele tradiţionale - SUA şi Europa.
Patru documente bilaterale între România şi Israel au fost semnate la Ierusalim, în cadrul acestor prime consultări interguvernamentale dintre cele două state.
Declarația premierului Emil Boc.
Este vorba despre un acord în domeniul muncii, pentru accelerarea negocierilor care vizează facilitarea recrutării şi a angajării temporare în Israel a lucrătorilor români.
Apoi, se consfinţeşte cooperarea României în domeniul educaţiei cu Institutul Yad Vashem, planul de cooperare în domeniul sănătăţii şi o declaraţie de intenţie comună de cooperare în domeniul protecţiei mediului.
Cei doi premieri ai Israelului şi României au semnat o declaraţie comună.
Premierul Emil Boc a declarat, printre altele, că România împărtăşeşte îngrijorarea comunităţii internaţionale în problema iraniană şi rămâne ataşată politicii ONU şi a Uniunii Europene.
Declarația premierului israelian, Benjamin Netanyahu.
Şeful Guvernului se află, miercuri şi joi, la Ierusalim, pentru şedinţa interguvernamentală româno-israeliană.