AUDIO Cazanciuc va prezenta în 24 de ore noul proiect normativ în privinţa celor două Coduri
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, s-a obligat să întocmească până vineri, un proiect de act normativ menit să aducă unele clarificări în privinţa aplicării Codului penal şi celui de procedură penală.
Articol de Andreea Marin, 30 Ianuarie 2014, 19:45
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declară că noua legislaţie în domeniul penal urmează să fie modificată până la intrarea ei în vigoare, pe 1 februarie.
După şedinţa de joi a CSM, ministrul Justiţiei a promis un proiect de act normativ pentru clarificarea în special a Codului de Procedură Penală.
Preşedintele Traian Băsescu atrăgea atenţia, joi, într-o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, că în lipsa acestor modificări statul riscă să rămână fără mijloace de combatere a unor infracţiuni precum fraudele fiscale, abuzul în serviciu sau traficul de influenţă.
Modificările mult solicitate de autorităţile în domeniu, societatea civilă şi oameni politici sunt mai curând nişte clarificăti, după cum susţine ministrul de resort, Robert Cazanciuc.
El a lăsat să se înţeleagă că o parte dintre nemulţumirile formulate până acum de magistraţi nu şi-ar avea locul întrucât reprezentanţi ai lor au participat la elaborarea celor două coduri, penal şi de procedură penală.
Şeful de la Justiţie a admis însă că sunt şi ceea ce a numit reclamaţii cu care este de acord, dar pentru a căror intrare în vigoare este nevoie de un act normativ dezbătut şi votat în parlament.
Ministrul Robert Cazanciuc s-a obligat să întocmească până vineri, un proiect de act normativ menit să aducă unele clarificări în privinţa aplicării celor două coduri.
Premierul Victor Ponta declara recent că l-a trimis pe ministrul justiţiei la CSM cu o misiune clară, pe care însă Robert Cazanciuc nu a numit-o.
Declaraţiile vin după ce preşedintele Traian Băsescu i-a cerut public joi, 30 ianuarie, primului ministru să modifice Codul de Procedură Penală înainte de intrarea lui în vigoare la 1 februarie.
Într-o declaraţie la Cotroceni, preşedintele a atras atenţia că în lipsa schimbărilor statul va rămâne fără mijloace de prevenire a infracţiunilor asociate corupţiei sau crimei organizate, iar premierul devine responsabilul principal pentru că nu a acţionat al timp.
"O spun în modul cel mai serios şi cu toată responsabilitatea: dacă primul ministru nu îşi asumă emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să corecteze neajunsurile art 140 din Codul de Procedură Penală este emblema corupţiei", susţinea şeful statului.
Ponta aşteaptă rezultatul CSM pentru evaluarea Codului penal şi de procedură penală
Pe de altă parte, primul ministru Victor Ponta declarat tot, joi, că aşteaptă de la CSM o evaluare a codurilor penal şi de procedură penală pentru ca eventualii responsabili să fie sancţionaţi.
Ponta i-a nominalizat pe preşedintele Traian Băsescu, pentru promulgarea legii, pe premierul PDL Emil Boc, pentru că şi-a asumat răspunderea, şi pe ministrul justiţiei de atunci, Cătălin Predoiu, drept cel care a finalizat proiectul.
Traian Băsescu şi-a recunoscut eroarea, dar a spus că ea poate fi corectată de actualul guvern.