AUDIO Băsescu: Susţin fără rezerve revenirea salariilor la nivelul de dinaintea reducerilor
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că susţine fără rezerve revenirea salariilor la nivelul lui 2010 şi a calificat drept "manipulare" că nu ar fi de acord cu această măsură pe motiv că ar duce la creşterea deficitului structural.
Articol de Simona Mihăescu, 06 Mai 2012, 14:56
Traian Băsescu a amintit că se împlinesc doi ani de când a anunţat "nişte măsuri dificile pentru populaţie", explicând că "nu i-a plăcut" să apară în faţa românilor pentru a anunţa acele măsuri.
El a subliniat că şi-a asumat responsabilitatea de a face anunţul, "atât de dureros pentru foarte mulţi români" pentru ca România să nu ajungă în situaţia Greciei.
Preşedintele a atras atenţia că se comite o "manipulare" atunci când se afirmă că ar fi condiţionat creşterea salarilor de deficitul structural, subliniind că, dimpotrivă, mărirea salariilor reduce deficitul la Fondul de Pensii.
Acesta a amintit că în 2011 s-a plătit circa 3 miliarde de RON pentru fondul de Sănătate şi că în discuţiile cu FMI a precizat că nu este de acceptat nicio măsură care ar duce la creşterea deficitului la fondul de Sănătate.
"Anul trecut, bugetul de stat a plătit circa 3 miliarde de RON pentru fondul de Sănătate. Eu am precizat Fondului că nicio măsură care ar viza creşterea deficitului la fondul de Sănătate nu este acceptabilă, pentru că efectul aici este - mai puţine medicamente şi mai multe arierate, a completat Traian Băsescu.
Creşterea salariilor ar duce la scăderea deficitului
Traian Băsescu a susţinut că prin creşterea salariilor s-ar micşora deficitul bugetar şi a subliniat că nu este de acord cu cei care susţin că "preşedintele nu este de acord cu creşterea salariilor"
"Creşterea salariilor nu duce la accentarea acestui deficit, ci dimpotrivă, la reducerea acestuia, cu circa un miliard de lei.Interpretarea "preşedintele nu este de acord cu creşterea salariilor" este total greşită. Am vrut să prezint Fondului că nu este de acceptat nicio măsură populistă".
Şeful statului a mai spus că există rezerve de "peste 5 miliarde de euro", bani care trebuie folosiţi pentru plata scadenţelor.
"În rezerva Ministerului de Finanţe se află peste 5 miliarde de euro, bani împrumutaţi de pe piaţă cu un singur scop - să ne plătim la timp creditele scadente care vor urma în următoarele luni. S-a făcut asta petnru ca România să nu mai fie vulnerabilă la împrumuturile prompte. Acum, România este în afara acestui risc" a susţinut Băsescu.
Băsescu: Nu se doreşte privatizarea integrală
Preşedintele s-a mai referit şi la privatizarea întreprinderilor de stat şi a subliniat că nu se doreşte la "Hidroelectrica" sau la "Romgaz" o privatizarea integrală, ci doar "10-15 procente sunt binevenite" pentru "resursa de finanţare a retehnologizării acestor companii".
"Vă dau un exemplu, Transgaz spre exemplu are nevoie acută de modernizarea staţiilor lui de repompare, de înlocuire de tronsone de conducte, pentru că uneori datorită uzurii conductelor sau a sistemelor de pompare a gazelor presiunea în conducte nu poate fi menţinută la un nivel suficient de ridicat. Deci avem nevoie ca aceste privatizări să se facă în folosul companiilor. La Transelectrica s-au dus bani în bugetul de stat, dar opinia mea este că banii trebuie să meargă la retehnologizarea acestor companii, pentru că nu intenţionăm o privatizare majoritară", a spus şeful statului.
Traian Băsescu a mai vorbit şi despre Legea Sănătăţii afirmând că dacă nu au acces la serviciile de sănătate şi cei care lucrează în mediul privat, nu va exista în România, un sistem de sănătate competent.
"Credinţa mea este că până când la finanţarea sistemului de sănătate nu va avea acces şi sectorul privat noi nu vom avea un sistem de sănătate competent", a mai declarat, duminică, preşedintele Traian Băsescu.