AUDIO Accesul cetăţenilor la Justiţie "nu este garantat"
Uniunea Social Liberală are în vedere garantarea accesului la Justiţie pentru fiecare cetăţean român, lucru care în prezent nu se întâmplă, susţine Victor Ponta.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 30 Noiembrie 2011, 12:11
Copreşedintele USL, Victor Ponta susţine că o societate nu poate funcţiona bine dacă nu are un proces de justiţie care să funcţioneze bine.
Ponta crede că fără un sistem de justiţie corect şi eficient, România nu poate evolua într-o direcţie bună.
Audio Victor Ponta
Preocuparea Uniuinii Social Liberale este garantarea accesului la Justiţie pentru fiecare cetăţean român.
"Preocuparea noastră principală trebuie să fie către toate procesele: cum facem ca accesul la justiţie al fiecărui cetăţean român să fie cu adevărat garantat. Acum nu este garantat, şi vorbesc cu oameni care probabil ştiu cel puţin la fel de bine acest lucru", a spus Ponta la lansarea programului USL , "O justiţie independentă pentru o Românie puternică".
Ponta suţine că românii sunt plimbaţi între instanţe, că majoritatea proceselor ajung la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar durata proceselor depăşeşte durata de viaţa a părţilor din proces.
"Nu cred că putem vorbi de o Justiţie eficientă atâta timp cât durata fiecărui proces din România, uneori, depăşeşte durata de viaţă a părţilor din proces. Are rost, din punct de vedere civil, să îţi obţii un drept după 10 - 12 ani? Poate are, dar eficienţa e foarte mică", a spus Ponta.
Liderul USL a adăugat că probleme din justiţie nu se referă doar la lupta împotriva corupţiei, ci la structura justiţiei româneşti pe care nimeni nu le mai discută.
USL vrea schimbarea alegerii membrilor Curţii Constituţionale
Preşedintele PSD, Victor Ponta, copreşedinte al Uniunii Social Liberale, este de părere că trebuie făcute schimbări în modul de alegere a membrilor Curţii Constituţionale, care ar putea fi numiţi dintre judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
"Ce facem cu CCR? O numim în continuare politic? Din trei în trei ani, cine e la putere îşi numeşte nişte politruci care nu au nicio legătură nici cu sistemul de justiţie, dar votează ca o a treia Cameră a Parlamentului. Aţi văzut cum e votul la Curtea Constituţională. Cinci la patru. Nu contează despre ce discutăm. Este cinci la patru. Când, în mod normal, pe Constituţie ar trebui să fie nouă la zero, dacă e sau nu constituţional", a declarat la Cluj-Napoca, Victor Ponta.
Ponta a spus că ar trebui ca cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale să nu mai poată fi numiţi decât dintre magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
"Să nu mai caut eu trei prieteni, că sunt la putere, pe care să-i numesc la CCR şi care să spună că tot ce decid eu la guvernare este constituţional. Trebuie făcut ceva pentru că am ajuns realmente într-un stadiu de blocaj şi de desconsiderare a ceea ce înseamnă CCR", a spus Ponta.
Liderul PSD a subliniat că este nevoie de stabilirea clară a unei perioade pentru faza de cercetare penală, deoarece pe cetăţean nu-l încălzeşte cu nimic dacă, după cinci ani, i se dă neînceperea urmării penale.
"Dacă azi sunt acuzat de infracţiune şi stă dosarul cinci ani la un procuror cu ce mă încălzeşte că peste cinci ani îmi dă neînceperea urmăririi penale. Cred că trebuie să existe un termen. Ai dovezi - acuzi un om, nu le ai - nu îl acuzi, e simplu", a afirmat Ponta.
Fostul ministru al justiţiei, Tudor Chiauriu, deputat PNL a salutat iniţiativa USL pentru o justiţie independentă.
El consideră că justiţia se află sub asediul guvernanţilor, din acest motiv fiind o percepţie aşa de slaba asupra justiţiei.
USL a lansat miercuri, la Cluj Napoca, strategia privind o justiţie independentă.