AUDIO 2012 nu va aduce măsuri de austeritate
Bugetul pe 2102 este construit astfel încât încât să nu fie nevoie de tăieri de salarii sau pensii, susţine premierul Emil Boc.
Articol de Petruţa Obrejan, 20 Decembrie 2011, 08:33
Anul economic 2012 va fi marcat de prudenţă, a afirmat premierul Emil Boc, într-un interviu pentru TVR.
Economia românească va creşte cu 2,1%, în condiţiile unui nivel scăzut al inflaţiei şi şomajului şi ale unui curs leu-euro stabil, a explicat premierul.
În 2012, Guvernul nu va opera alte măsuri de austeritate care să afecteze populaţia, cum ar fi reducerea salariilor sau a pensiilor, a susţinut premierul Emil Boc.
El a precizat că bugetul pentru anul viitor este construit pe un scenariu prudent, chibzuit, care să conserve parametrii economici existenţi.
Emil Boc a adăugat că în cazul în care s-ar înrăutăţi situaţia în Europa, România se poate baza pe acordul încheiat cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
"În acest moment, bugetul este aşa construit încât să nu fie nevoie să tăiem salarii sau pensii în 2012. Datele pe care le avem ne arată că nu vom avea nevoie în 2012 să accesăm soluţia acordului cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional", a spus premierul.
Legea privind comasarea alegerilor, constituţională
Referindu-se la Legea privind comasarea alegerilor, premierul Emil Boc a declarat că aceasta nu conţine elemente de neconstituţionalitate.
El a mai spus că ziua de joi va demonstra dacă opoziţia are voturile necesare pentru a respinge Legea comasării şi pentru a demite Guvernul prin moţiune de cenzură.
"Sesiunea se reia în luna februarie. Pentru a parcurge ambele Camere, ar fi trebuit două-trei luni de zile, or în iunie erau deja alegeri. În mai se intra în campanie electorală, anul viitor. De aceea, a trebuit să decidem acum, în decembrie, dacă se comasează sau nu se comasează", a explicat premierul.
În opinia sa, cel mai important argument pentru comasarea alegerilor îl reprezintă chiar anul economic 2012.
Disensiunile PDL-UDMR amână reorganizarea
Proiectul referitor la o nouă organizare administrativ-teritorială nu este abandonat, ci amânat pentru anul viitor, a precizat premierul.
Emil Boc a admis faptul că nu există încă un consens cu UDMR cu privire la regionalizare, dar a dat asigurări că sunt o serie de proiecte comune care se bucură de susţinerea totală a coaliţiei.
Reforma justiţiei sau proiectele ce ţin de dezvoltarea economică sunt printre cele mai importante nominalizate de Emil Boc.