Au început negocierile oficiale pentru formarea unui guvern PSD - PNL - UDMR
Pe parcursul întregii zile, specialiştii celor trei partide vor încerca să îşi armonizeze poziţiile pe domenii precum economie, justiţie, apărare, transporturi sau agricultură.
Articol de Alina Stănuţă, 10 Noiembrie 2021, 08:50
S-a încheiat prima zi de negocieri oficiale pentru formarea unui guvern PSD - PNL - UDMR, cu o ţintă dorită de învestire a viitorului cabinet spre finalul săptămânii viitoare.
Până atunci, de astăzi încep discuţii mai aprofundate pe fiecare domeniu în parte, iar startul se va da cu cel economic şi financiar.
În atenţie va fi rectificarea bugetară, mai ales că deja multe instituţii publice sunt în pericol să nu mai aibă bani spre sfârşitul anului.
S-a aflat că în negociere este şi renunţarea la cota unică de impozitare, care, potrivit social-democraţilor, ar putea reduce diferenţele dintre săraci şi bogaţi.
Pe parcursul întregii zile, specialiştii celor trei partide vor încerca să îşi armonizeze poziţiile pe domenii precum economie, justiţie, apărare, transporturi sau agricultură.
Ieri, la finalul a trei ore de discuţii, liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea că programul de guvernare trebuie să conţină măsuri pe termen mediu şi scurt, dar şi prevederi pentru următorii doi ani, şi preciza că repartizarea portofoliilor din viitorul guvern trebuie să ţină cont de ponderea parlamentară.
Marcel Ciolacu: Va rămâne ponderea pe care ne-au dat-o românii la alegerile generale. O să începem pe capitolul economic, să vedem ce este sustenabil până la sfârşitul anului, cu priorităţile pe care le au românii în acest moment, în primul rând încălzirea şi depăşirea iernii. Este o prioritate rectificarea bugetară, urmează capitolul de justiţie, unde vom avea o discuţie mai amplă.
Premierul interimar Florin Cîţu, liderul PNL, menţiona că a existat o discuţie cu privire la majorarea numărului de ministere la cel mult 20 în viitorul guvern şi arăta că liberalii au, şi ei, priorităţi în domeniul economic, iar orice măsură va fi luată în funcţie de buget.
Florin Cîţu: Suntem de acord cu orice majorare, aşa cum am făcut şi până acum, că am crescut pensiile şi salariile şi anul acesta, în funcţie de cât ne putem permite. Dacă există surse de finanţare pentreu toate aceste probleme, bineînţeles că ele se pot face, dacă nu, vom vedea ce poate să-şi permită economia. De principiu, PNL a comunicat care sunt elementele importante pentru noi şi aici, lăsând la o parte cota unică sau alt tip de impozitare, nu vom creşte taxele în perioada următoare.
În cadrul primei întâlniri oficiale pentru formarea noului guvern, s-a stabilit că este momentul pentru o reformă constituţională, fără a intra în detalii - a spus liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor: Eu sunt convins că vom găsi o soluţie care va include atât principiile legate de cifre, de matematică, cât şi principiul politic, fiindcă aici vorbim, dincolo de matematică, de ceva mai consistent, că acest lucru înseamnă că vrem să mergem cu un program consistent, inclusiv reforma statului prin revizuirea Constituţiei.
Potrivit calendarului stabilit, este foarte posibil ca noul guvern să primească votul de învestitură în Parlament până la finalul săptămânii viitoare.