Au început arestările în dosarul "bancherilor". Află cine sunt primii arestaţi
UPDATE Zece persoane implicate în dosarul fraudelor bancare au fost arestate, sâmbătă, pentru 29 de zile de magistraţii Tribunalului Călăraşi. Incă cinci persoane au primit mandate de arestare preventivă.
Articol de Diana Surdu, 03 Noiembrie 2012, 14:40
Cei zece persoane arestate sunt: Adrian Ruse, Dorel Cristescu, George Radu, Florian Răsuceanu, Niculina Tănase, Victor Fotache, Adrian Botev, Ionel Matei, Florian Lazăr şi Nicolae Moga, aceştia fiind acuzaţi că ar fi beneficiat de credite bancare cu acte false ca persoane fizice sau juridice.
Din cele 24 de persoane implicate în acest dosar, judecătorii Tribunalului Bucureşti au emis sâmbătă mandate de arestare preventivă de 29 de zile pe numele a cinci persoane implicate în dosarul fraudelor bancare.
Printre cei arestaţi se află Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE (Direcţia de Informaţii Externe) şi Daniel Ruse, unul din liderii grupării.
În schimb, instanţa a respins cererea procurorilor DIICOT de arestare a altor 19 persoane, acesta având interdicţia de a părăsi ţara sau localitatea de domiciliu, printre care şi Claudiu Cercel, vicepreşedinte al BRD.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.
Dintre cei reţinuţi pentru înşelăciune şi spălare de bani fac parte un vicepreşedinte de bancă, un fost general DIE, dar şi mai mulţi funcţionari ministeriali.
Procurorii de la Crimă Organizată l-au reţinut pentru 24 de ore şi pe celălalt şef al grupului infracţional specializat în fraude bancare, Mihai Stan, care va fi prezentat Tribunalului Bucureşti.
Potrivit DIICOT, lotul de 10 persoane arestat în Călăraşi ar fi creat la rândul său un prejudiciu de 15 milioane de euro, pe lângă suma de 22, anunţată acum 2 zile.
Anchetatorii susţin că gruparea infracţională a reuşit să îşi creeze un cerc de relaţii din care făceau parte şi înalţi funcţionari din Ministerele Economiei şi Agriculturii, din Senat, de la Fisc şi AVAS, dar şi de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM -uri.
Isărescu: Băncile, atent supravegheate
Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a precizat, vineri seara, că faptele anchetate de DIICOT vizează o mică parte din sistemul bancar şi nu 80%, aşa cum s-a vehiculat în media.
El a dat asigurări că băncile sunt atent supravegheate, dar a atras atenţia că BNR nu se ocupă de activitatea de creditare.
La rândul său, ministrul economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că doreşte să se facă ordine în acest caz, pentru că este vorba despre bănci, precizând că nu ştia de mai mult timp despre acest dosar şi nici despre implicarea unor subordonaţi de-ai săi în reţeaua destructurată de procurori.