Asumarea răspunderii pe Codul Muncii, pe 8 martie
Guvernul îşi va asuma răspunderea pe 8 martie în Parlament asupra noului Cod al Muncii.
Articol de Gabriela Tătărău, 01 Martie 2011, 09:22
Premierul, Emil Boc susţine că documentul va duce la flexibilizarea pieţei muncii şi la diminuarea muncii la negru.
Actul normativ nemulţumeşte atât opoziţia, care a anunţat că va depune o moţiune de cenzură, cât şi sindicatele, care au declanşat deja proteste.
Potrivit premierului Emil Boc, noul Cod al Muncii va avea numai efecte pozitive, locurile de muncă vor fi mai bine plătite şi mai uşor de găsit, iar munca la negru va fi redusă, prin înăsprirea pedepselor.
"Această criză ne-a arătat că România are probleme cu legislaţia muncii, din perspectiva posibilităţii ca cetăţenii acestei ţări să-şi poată găsi mai uşor un loc de muncă", a afirmat şeful executivului.
La rîndul ei opoziţia spune că noul Cod al Muncii introduce o formulă de "sclavie modernă".
Uniunea Social Liberală pregăteşte moţiunea de cenzură
De altfel, pentru susţinerea reciprocă în promovarea legislaţiei muncii şi a celei economice, USL a încheiat luni, un protocol cu sindicatele şi patronatele şi a depus la Parlament propriul proiect de modificare a Codului Muncii convenit cu partenerii sociali.
Preşedintele PSD , Victor Ponta, susţine că încearcă astfel să oprească efectele pe care le-ar putea produce legea asupra românilor.
"Ne aşteaptă următoarea bătălie pentru a opri, dacă putem, înainte de a-şi produce efecte, modificările domnului Traian Băsescu şi ale domnului Boc împotriva celor care în această ţară fie dau de lucru, fie lucrează", a spus el.
Sindicatele au declanşat deja de luni, protestele
Potrivit corespondenţilor RRA, sute de oameni au pichetat prefecturile din Botoşani, Harghita, Vrancea, Caraş-Severin şi Constanţa.
Ei spus că sunt nemulţumiţi de salarii şi îngrijoraâi pentru ziua de mâine.
"Suntem nemulţumiţi, pentru că atentează la salariile noastre, la siguranţa zilei de mâine. Nu vom mai putea lua credite la bănci şi nu mai ne asigură stabilitatea locului de muncă, apoi concedierile se fac fără preaviz şi salariile se pot modifica unilateral de către patroni", susţin protestatarii.
Sindicaliştii au anunţat că acest gen de proteste vor continua, iar în ziua asumării va fi organizat un mare miting în faţa Palatului Parlamentului.