Asumarea răspunderii Guvernului, o "rutină săptămânală"
Birourile Permanente ale celor două camere ale Parlamentului vor decide luni calendarul angajării răspunderii Guvernului pentru Codul de Dialog Social şi pentru legea încadrării şi salarizării profesorilor în 2011.
Articol de Petruţa Obrejan, 09 Aprilie 2011, 10:03
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, crede că, asumarea răspunderii a devenit o practică de rutină săptămânală prin care Parlamentul este desfiinţat.
"Este foarte clar că România nu mai este un stat parlamentar, o democraţie parlamentară, ci este un stat guvernat prin ordonanţe sau angajări, ceea ce înseamnă tot o formă de ordonanţă. Acest lucru este, încă o dată, inacceptabil", a declarat Crin Antonescu.
La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că intenţia Guvernului de a-şi angaja răspunderea este un act abuziv.
El a adăugat că, dacă USL ar introduce o moţiune de cenzură în cazul plafonării salariilor profesorilor, ar legitima un demers considerat neconstituţional de către opoziţie.
Tot luni, reprezentanţii USL îşi vor anunţa poziţia pe care o vor adopta faţă de angajarea răspunderii.
În timpul mandatului premierului Emil Boc, au fost adoptate prin asumarea răspunderii 11 proiecte legislative ceea ce constituie un record în cei peste 20 de ani de la Revoluţie.
Executivul Emil Boc bate recordul tuturor guvernelor de până acum, cu şapte asumări şi 13 proiecte în doar doi ani.
Guvernul a decis să se prezinte în faţa Parlamentului pentru a-şi angaja răspunderea asupra proiectului de lege privind încadrarea şi salarizarea în 2011 a personalului didactic şi asupra Codului dialogului social.
Astfel, cele două proiecte au fost aprobate de către Guvern, joi, într-o şedinţă specială şi transmise Parlamentului pentru stabilirea calendarului de angajare a răspunderii.
Proiectul privind încadrarea şi salarizarea personalului didactic în 2011 reprezintă, potrivit primului ministru, o aplicare în concret a Legii salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice.
”Această lege nu este o lege de plafonare sau de îngheţare a salariilor din învăţământ, aşa cum s-a spus uneori. Această lege este impusă de practicile neunitare de reîncadrare cu salarii majorate cu 50% a profesorilor din învăţământul preuniversitar din unele zone din ţară, în special Suceava şi Botoşani”, a precizat premierul.
În proiectul adoptat de Guvern sunt precizate pentru fiecare funcţie didactică salariul de încadrare, sporurile aferente şi metoda de calcul pentru 2011.
”Peste 95% dintre profesori nu suferă niciun fel de diminuare salarială. Cu alte cuvinte, salariile pe care le-au primit în luna ianuarie, în luna februarie, în luna martie, 95% dintre cadrele didactice vor primi în continuare acelaşi salariu. Doar acolo unde au apărut practici neunitare de reîncadrare cu 50%, adică cu majorare cu 50% a salariilor, acolo intervine actul normativ”, a explicat Emil Boc.
Al doilea proiect pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea, cel privind Codul dialogului social, reglementează într-un cadru unitar statutul sindicatelor şi al patronatelor, relaţiile şi conflictele de muncă, organizarea Consiliului Economic şi Social.
“Legea dialogului social vine să completeze şirul reformelor pe care Guvernul României le-a demarat în aceşti ani. După ce a fost finalizată reforma legislaţiei muncii, prin adoptarea Codului Muncii, a sosit momentul să finalizăm şi legislaţia dialogului social”, a declarat primul ministru.