Aspiranţii la fotoliul de parlamentar îşi depun candidaturile. Vezi cine "fuge" de Bucureşti
Pe ultima sută de metri, oamenii politici mai mult sau mai puţin cunoscuţi îşi depun candidaturile la Birourile Electorale în încercarea de a obţine un mandat de senator şi deputat.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Octombrie 2012, 14:08
"Numele grele" din politică, fie că sunt de la putere sau din opoziţie dau colegiile din Bucureşti pe cele din ţară.
Astfel, Crin Antonescu (PNL) , Vasile Blaga (PDL) şi Elena Udrea (PDL) fug de Bucureşti, acolo unde au candidat acum patru ani şi aleg ţara pentru candidatură.
Crin Antonescu se întoarce "la prima dragoste", Teleormanul. El renunţă la colegiul din sectorul 1 din Bucureşti care l-a trimis în Parlament şi alege să candideze într-un colegiu din Teleorman, în tandem cu secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.
Precizează totuşi că nu se duce pe voturile lui Dragnea şi că ar fi putut să candideze oriunde în ţară, în afară de Covasna şi Harghita.
"Eu nu mă duc la Teleorman pe voturile lui Liviu Dragnea, după cum nici Liviu Dragnea nu candidează pe voturile mele. Megem amândoi şi împreună, fiecare cu voturile lui şi împreună cu voturile USL", a spus Crin Antonescu.
Şi liderul PDL, Vasile Blaga lasă Bucureştiul şi alege Timişul, deşi s-a născut la Oradea.
Elena Udrea dă Bucureştiul pe Roman. Ea a candidat acum patru ani în colegiul 25 din Bucureşti, dar cum primar nu mai este Cristian Poteraş care să o susţină, a renunţat să mai candideze aici.
Prin urmare, a ales să accepte invitaţia lui Gheorghe Ştefan (Pinalti) de la Neamţ şi să candideze într-un colegiu din Roman.
Ea explică faptul că a ales Romanul, pentru că "îi este mult mai aproape spiritul Romanului decât agitaţia Bucureştiului".
Reversul medaliei îl constituie Călin Popescu Tăriceanu care până acum a candidat la Ilfov, iar acum a ales un colegiu din sectorul 1 al Bucureştiului. El se bucură de susţinerea primarului sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman.
Anastase rămâne în Prahova
Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Roberta Anastase şi-a depus, luni, la Biroul Electoral Judeţean Prahova candidatura pentru un nou mandat de deputat în Colegiul uninominal 11 Ploieşti Vest, în care a fost aleasă deputat în urmă cu patru ani.
Anastase a venit însoţită de ceilalţi candidaţi ai ARD în judeţul Prahova, iar la ieşirea din sediul BEJ fostul preşedinte al Cametrei Deputaţilor a afirmat că îşi doreşte o campanie "normală, fără incidente" şi speră la un rezultat bun pentru ARD.
Întrebată dacă în opinia sa există în judeţul Prahova vreun colegiu considerat fief al ARD, Roberta Anastase a răspuns: "orice colegiu poate deveni un fief PDL după şase luni de guvernare Ponta".
Mircea Duşa, al treilea mandat , acelaşi colegiu
Uniunea Socială Liberală - filiala Harghita şi-a depus, luni, la Biroul Electoral Judeţean, candidaturile pentru alegerile parlamentare din luna decembrie, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, urmând să candideze pentru al treilea mandat de deputat, în acelaşi colegiu.
Prezent la depunerea candidaturilor, preşedintele PSD Harghita, Mircea Duşa, şi-a exprimat speranţa că românii din judeţ vor avea, din nou, un reprezentant în Parlament şi a subliniat că a optat să se înscrie în cursa electorală în acelaşi colegiu pentru că se simte responsabil faţă de cei care l-au ales.
Singurul colegiu în care românii din Harghita pot să-şi trimită un reprezentant în Parlament este cel din zona de nord a judeţului, unde candidează Mircea Duşa şi unde sunt majoritari.
Celelalte zone sunt locuite preponderent de maghiari, iar şansele de reuşită ale candidaţilor partidelor româneşti sunt reduse.
Ana Birchall, Răzvan Murgeanu şi Cristian Boureanu "joacă" la Vaslui
Ana Birchall, secretar executiv PSD, vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu şi fostul secretar de stat, Răzvan Murgeanu candidează pentru Parlament la Vaslui.
În acelaşi judeţ vor să fie parlamentari un fost primar judecat pentru înşelăciune sau un om de afaceri ieşean ce are contracte cu primăriile.
În judeţul Vaslui sunt şapte colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi trei pentru Senat, iar din cei zece parlamentari ai judeţului cinci vor candida pentru un nou mandat în colegiile lor.
Daniel Buda şi Petru Călian păstrează Clujul
Reprezentanţii ARD şi-au depus, luni, la BEJ Cluj, dosarele candidaţilor lor pentru alegerile parlamentare ei susţinând că aceştia sunt oameni cu experienţă.
"Am depus dosarele de candidaţi pentru alegeri din partea ARD Cluj şi cred că avem cea mai serioasă listă de candidaturi, sunt oameni care au experienţă în domeniile din care vin, dar şi parlamentari în funcţie care doresc încă un nou mandat" , a declarat preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda.
Candidaţii ARD pentru colegiile de Camera Deputaţilor din judeţul Cluj sunt, în ordinea numărului colegiilor, Adrian Papahagi (PDL), Daniel Buda (PDL), Petru Călian (PDL), Adrian Gurzău (PDL), Felicia Gheorghiu (FC), Mihaela Suciu (PDL), Rareş Rusu (PDL), Mircea Irimie (PDL), Alexandru Coroian (PDL) şi Gabriela Leş (FC). Pentru Senat, candidaţii ARD Cluj sunt Alin Tişe, Ovidiu Călin, Ramon Moldoveanu şi Cristian Haiduc, toţi de la PDL.
În judeţul Cluj sunt 10 colegii pentru Camera Deputaţilor şi patru pentru Senat, iar la alegerile parlamentare din 2008, PDL a obţinut şase posturi de deputaţi şi două de senatori, toate în Cluj-Napoca.
Marţi este ultima zi de depunere a candidaturilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor.
Campania electorală durează o lună, iar românii sunt aşteptaţi la vot pe 9 decembrie, pentru a-şi alege senatorii şi deputaţii.
Aceştia au un mandat de patru ani.