Articolul 276 din Codul Penal, abrogat
Deputaţii au hotărât abrogarea articolului 276 din Codul Penal, considerat că ar îngrădi libertatea presei.
Articol de Radio România, 18 Februarie 2014, 14:37
Articolul în cauză prevedea că o persoană care face declaraţii publice nereale, referitoare la săvârşirea de către un judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave, poate primi o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă.
Această prevedere, susţin iniţiatorii, - majoritatea parlamentari PNL -, îngrădeşte libertatea de exprimare şi instituie sancţiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale.
Articolul a fost abrogat cu majoritate de voturi, toate grupurile politice din Camera Deputaţilor exprimându-se în favoarea acestui proiect.
Camera Deputaţilor este for decizional.
De menţionat că şi premierul Ponta, declara, la sfârşitul lunii ianuarie, că, în opinia sa, articolul 278 poate să îngrădească libertatea presei.
"În ceea ce priveşte Codul Penal, eu am o opinie şi profesională, şi politică, şi anume aceea că articolul 278 poate, în contextul actual, să îngrădească libertatea de exprimare şi libertatea presei, motiv pentru care există un proiect de lege de abrogare a articolului 278 deja în Parlament. Am discutat în cadrul coaliţiei de guvernare a USL şi luni sau marţi vom adopta Legea de abrogare a articolului 278", a afirmat Ponta, pe 31 ianuarie, la Ministerul Justiţiei, după discuţia cu ministrul Robert Cazanciuc.
Pe 3 februarie, premierul Victor Ponta solicita Ministerului Justiţiei să trimită Parlamentului modificările la articolul din Codul penal privind "presiuni asupra Justiţei".
Amintim că pe 4 februarie, plenul Senatului decidea la rândul său abrogarea acestui articol din Codul Penal care incrimina declaraţiile menite să-i influenţeze sau să-i intimideze pe magistraţi.
Proiectul de lege abrogă articolul 276 din Codul Penal în sensul dezincriminării faptei săvârşite de persoana care pe durata unui proces în curs face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau procuror a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea cauzei respective în scopul de a-i influenţa sau intimida pe aceştia.