Arhitecţii cer să fie consultaţi în privinţa Legii urbanismului
Ordinul Arhitecţilor din România solicită Camerei Deputaţilor amânarea deciziei în cazul Legii urbanismului, întrucât asociaţia nu a fost consultată asupra prevederilor presupuse de acest proiect de lege.
Articol de Claudia Zidaru, 27 Septembrie 2012, 18:26
Într-o dezbatere organizată, joi, reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor au analizat efectele ce s-ar putea produce, dacă legea ar intra în vigoare fără schimbările sugerate de specialişti şi de societatea civilă.
Potrivit secretarului general al Ordinului, Adriana Tănăsescu pentru a avea o legislaţie coerentă e nevoie de consultarea tuturor părţilor.
Adriana Tănăsescu a anunţat că arhitecţii au transmis Comisiei pentru Administraţie Publică solocitarea ca aceştia să fie prezenţi la dezbaterile din cadrul acestei Comisii.
"Am transmis, împreună cu Uniunea Arhitecţilor, registrul urbaniştilor din România şi alte organizaţii, o adresă prin care am solicitat prezenţa noastră la dezbaterile Comisiei pentru administraţie publică, pentru a ne expune argumentele pentru care nu suntem de acord cu propunerile din legea de aprobare a ordonanţei" a spus Tănăsescu.
Arhitectul Dan Marin a declarat la rândul său că Legea urbanismului, în forma propusă în Camera Deputaţilor, "nu protejează suficient armonia urbanistică, într-o stare şi aşa dificilă pentru oraşe".
Mai mult, Dan Marin consideră că noua Lege a urbanismului ar "putea produce dezastre".
"Prin ceea ce se pregăteşte, ne întoarcem în anii 2004-2005, când legea urbanismului, în forma ei iniţială, producea dezastre. Singura modalitate de a proteja o clădire în Bucureşti este de a o clasa monument, pentru că acolo sancţiunile sunt penale. Modificarea nelimitată a regulamentelor de urbanism îi avantajează pe unii, aşa-numiţii 'băieţi deştepţi'; cazul clasic este cel al construcţiilor rezidenţiale, cu regim scăzut de înălţime, care după un timp, după câţiva ani, au fost înconjurate de blocuri" a spus arhitectul Marin.
Proteste şi din partea societăţii civile
Şi societatea civilă a protestat faţă de modificările propuse prin legea urbanismului, întrucât afectează arhitectura şi funcţionalitatea oraşelor.
Nicuşor Dan, de la Organizaţia "Salvaţi Bucureştiul" a declarat că sunt presiuni pentru revenirea legii la forma din 2008.
"Există presiuni ca legea să revină la forma de dinainte de 2008, cea care a declanşat haosul urbanistic. În Bucureşti, într-un an de zile, sunt câteva sute de modificări ale planului, într-un oraş occidental ca Viena, Paris, sunt trei-patru astfel de modificări", a atras atenţia Nicuşor Dan.
Până în prezent, societatea civilă a reuşit să îi convingă pe legiuitori să retragă amendamentele din legea urbanismului, care ar fi putut distruge clădiri de patrimoniu, informează reporterul RRA.