Arestul preventiv la domiciliu, reglementat prin Ordonanţă de Urgenţă
Măsura arestului la domiciliu va fi reglementată prin ordonanţă de urgenţă în şedinţa, de astăzi, a Guvernului, a anunţat secretarul Camerei Deputaţilor, Nicolae Mircovici.
Articol de Radio România, 30 Iunie 2015, 11:20
El a precizat că Biroul Permanent al legislativului a decis ca această chestiune să nu fie rezolvată de către deputaţi.
Reamintim că, ieri, senatorii au adoptat propunerea pentru modificarea Codului de procedură Penală prin care măsura arestului la domiciliu poate fi luată pe o durată de cel mult 30 de zile iar fiecare prelungire nu poate depăşi 30 de zile.
Modificările la Codul de procedură Penală au intervenit ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale care a declarat articolul 222 din lege, neconstiţional, întrucât nu erau specificate termene pentru măsura arestului la domiciliu .
Potrivit redactorului RRA, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc a precizat în această dimineaţă că solicitarea de a promova în regim de urgneţă a unui asemenea act normativ vine de la CSM şi a fost discutată cu toate instanţele din România.
"Noi, astăzi, avem pe ordinea de zi a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă pentru a reglementa această instituţie. Este o solicitare venită de la CSM, discutată cu toate instanţele din România. Aceasta a fost propunerea colegilor judecători şi procurori, de a promova în regim de urgenţă un asemenea act normativ", a spus Cazanciuc.
Referitor la cât va fi durata arestului preventiv, ministrul Justiţiei a susţinut că trebuie să se facă o distincţie între luarea măsurii şi menţinerea acesteia.
Întrebat cât poate fi prelungită măsura, ministrul a răspuns că "până la 180 de zile".