Aprilie, termenul limită pentru votul asupra revizuirii Constituţiei
Parlamentarii puterii îşi propun ca, în luna aprilie, să aibă loc votul final asupra proiectului de modificare a legii fundamentale. Opoziţia se opune revizuirii şi ameninţă cu contestarea legii la CCR.
Articol de Bogdan Isopescu, 03 Februarie 2014, 08:03
Senatorii şi deputaţii îşi reiau, luni, activitatea în prima sesiune parlamentară din acest an.
Revizuirea Constituţiei este prioritatea Uniunii Social Liberale.
Parlamentarii puterii îşi propun ca, în luna aprilie, să aibă loc votul final asupra proiectului de modificare a legii fundamentale, în vreme ce reprezentanţii democrat-liberali în parlament anunţă că vor utiliza mijloacele procedurale pe care le au la dispoziţie pentru a se opune revizuirii.
Comisia va relua discuţiile cu asociaţiile profesionale şi va modifica proiectul conform observaţiilor făcute în vară de Consiliul Legislativ şi Comisia de la Veneţia.
Senatorul PSD Ion Chelaru, cel care a calculat paşii calendarului, spune că este timp pentru dezbateri pentru avizul Comisiei de la Veneţia, dar şi pentru cele două răspunsuri ale Curţii Constituţionale.
Democrat-liberalii afirmă că pot încurca planurile USL, contestând pe final constituţionalitatea proiectului, însă reprezentanţii puterii îi contrazic.
"Procedura la revizuirea Constituţiei este o procedură specială. Curtea are două sesizări obligatorii asupra a ceea ce pronunţă, nu suntem într-o procedură clasică de reglementare legislativă, deci nu are cum", a spus Ion Chelaru.
Fostul lider de grup al PDL, deputatul Mircea Toader, susţine însă contrariul.
Revizuirea, spune el, se face prin lege şi orice lege poate fi contestată la Curtea Constituţională, explică Mircea Toader.
"După ce a trecut prin cele două Camere, este un proiect de lege. Proiectul de lege, spre deosebire de celelalte legi care merg la promulgare, nu se mai merge la promulgare la preşedinte ci se duce la referendum. Dar, din moment ce este un proiect de lege, dreptul constituţional al parlamentarilor este contestaţie la Curtea Constituţională în termenul de 3 sau 5 zile", susţine Mircea Toader:.
Unul dintre subiectele pe care democrat-liberalii îl vor contesta la CCR este şi faptul că noile modificări nu sunt în acord cu rezultatul referendumului din 2009 în priviţa parlamentului unicameral.