Aprecieri unanime: Discursul Regelui Mihai, echilibrat și responsabil
Politicieni de la putere şi din opoziţie, parlamentari, foști președinți ai României, toți au subliniat momentul istoric la care au asistat, tonul echilibrat şi responsabil pe care Majestatea Sa l-a avut în discursul său.
Articol de Angela Bârgoan, 25 Octombrie 2011, 15:38
Apariţia şi discursul Regelui Mihai, în Parlamentul României, au fost întâmpinate cu aplauze, minute în şir, de către parlamentarii de la diferite partide.
PSD: Prezența Regelui Mihai în Parlament, un gest firesc
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că discursul Majestății Sale în Parlament reprezintă dovada de împăcare şi recunoaştere a trecutului.
”Este pentru România, atât de zbuciumată şi atât de plină de semne de întrebare cu privire la prezentul şi viitorul nostru, un gest de normalitate. Într-un stat democratic respectul faţă de instituţii este un principiu de bază...Conotaţii, încercarea de a specula şi de a adânci fracturi din societate pe linii partizane nu-şi au locul într-o asemenea zi solemnă, este vorba de o normalitate democratică, respect faţă de instituţii, reînnodarea unui ciclu de tradiţie istorică a naţiunii noastre”, a subliniat președintele Senatului, Mircea Geoană, care a condus ședința solemnă a celor două Camere ale Parlamentului.
Fostul preşedinte al României, actualul preşedinte de onoare al PSD, Ion Iliescu, a apreciat că prezenţa Regelui în Parlament reprezintă un gest firesc, având în vedere că a rămas cel mai însemnat martor al momentului istoric de la 23 August.
Ion Iliescu a precizat însă că ideea revenirii la monarhie este una nerealistă.
”Cine nu înţelege semnificaţia actului de la 23 August, nu înţelege istoria. Şi fără asta nu poţi să înţelegi toată evoluţia societăţii româneşti. Deci, era firesc ca Parlamentul să-l invite la 90 de ani pe cel care a trecut printr-un asemenea moment de istorie. Nu mai există alţi martori de talia lui”, a mai afirmat Ion Iliescu.
PDL: Discursul Regelui Mihai, unul echilibrat
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a apreciat ”actul de voinţă” pe care Majestatea Sa l-a făcut la venerabila vârstă de 90 de ani.
”A fost un eveniment istoric”, a declarat reprezentantul PDL.
Mircea Toader a menționat că discursul Regelui Mihai a fost unul echilibrat.
Referitor la prezenţa parlamentarilor PDL la şedinţa solemnă dedicată Regelui, Mircea Toader a precizat că aceştia au fost prezenţi într-un procent de peste 80%.
Liderul democrat-liberal a ţinut să sublinieze că are o curiozitate legată de faptul că aceia care-l huiduiau în urmă cu 15 ani pe Regele Mihai, acum îl adulează.
Întrebat de către ziariști despre cine este vorba, Mircea Toader i-a indicat pe social-democraţi.
”PSD, care a dat dovadă de ipocrizie”, a afirmat reprezentantul PDL.
PNL: O zi care va rămâne în cartea de istorie a românilor
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a declarat, marţi, bucuros că a trăit ziua în care Regele Mihai s-a adresat Parlamentului, subliniind că evenimentul va rămâne în istorie.
"Discursul Regelui Mihai a fost un moment pe care l-am simţit toţi cei prezenţi. Am simţit fiorul a altceva. Şi pentru mine, care sunt în Parlament din 1992, aceasta a fost cea mai frumoasă zi. Sunt bucuros că am trăit-o. Cred că despărţirea de comunism şi condamnarea comunismului cu adevărat, în concret, a avut loc astăzi. Şi eu cred că această zi va rămâne în cartea de istorie a românilor", a subliniat liderul liberalilor.
La rândul său, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a spus că a fost emoţionant şi i-a arătat cum gândeşte ”un adevărat bărbat de stat” care pune mai presus interesul ţării şi al oamenilor.
”Regele a vorbit despre interesul naţional, despre demnitate, despre patriotism, despre dăruire, despre fidelitate, despre statornicie, valorile care au fost întotdeauna preţuite de monarhie şi care au reuşit să facă România mare, puternică şi modernă şi cred că dacă în viitor vom păstra aceste valori ca valori fundamentale ale credinţei noastre şi ale comportamentului nostru politic atunci România va avea şansa de a fi o ţară care să fie privită cu respect şi care să aibă o atitudine demnă pe măsura aspiraţiilor poporului nostru”, a declarat liderul deputaților PNL.
Despre discursul Regelui Mihai, liderul deputaţilor liberali a spus că a fost emoţionant şi i-a arătat 'cum gândeşte un adevărat bărbat de stat', pune mai presus interesul ţării şi al oamenilor faţă de orice altceva.
'Regele a vorbit despre interesul naţional, despre demnitate, despre patriotism, despre dăruire, despre fidelitate, despre statornicie, valorile care au fost întotdeauna preţuite de monarhie şi care au reuşit să facă România mare, puternică şi modernă şi cred că dacă în viitor vom păstra aceste valori ca valori fundamentale ale credinţei noastre şi ale comportamentului nostru politic atunci România va avea şansa de a fi o ţară care să fie privită cu respect şi care să aibă o atitudine demnă pe măsura aspiraţiilor poporului nostru', a mai spus liberalul.
PC: O lecție ce ar trebui învățată, un moment cu încărcătură istorică
Preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a spus că a asistat în Parlamentul României la un moment solemn, cu o încărcătură istorică specială, care a reprezentat un semn de normalitate, de echilibru, de respectarea valorilor pe care România le are şi de multe ori uită să le aprecieze la adevărata lor valoare.
”Sărbătorim astăzi(n.r.-marți) ziua Regelui Mihai I, o zi care ar fi trebuit să fie marcată de toate forţele politice din România, iar preşedintele ar fi trebuit să profite ca, într-o zi care marchează o zi de normalitate, să trimită un mesaj către Majestatea Sa Regele Mihai I şi să marcheze sinceritatea, pentru prima dată, a factorilor politici care astăzi ne conduc ţara”, susține liderul PC.
În opinia preşedintelui consevatorilor, Regele Mihai este un simbol naţional şi o personalitate istorică remarcabilă, practic singurul şef de stat care supravieţuieşte din al Doilea Război Mondial.
”Este un rege care, deşi a pierdut o ţară, nu a abandonat-o niciodată. Mi-aş dori ca această lecţie de istorie care ne-a fost predată astăzi în Parlamentul României de Regele Mihai I să fie înţeleasă şi de cei care, cu neruşinare şi dispreţ faţă de valorile naţionale, nu au participat la această şedinţă solemnă din cadrul Parlamentului”, a mai arătat Daniel Constantin.
UDMR: Un discurs curat, fără vorbe goale și fără lozinci
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că discursul susţinut în Parlament de Regele Mihai a fost unul foarte echilibrat şi foarte curat, impresionant prin claritate şi simplitate.
"Discursul Regelui Mihai I în Parlament a fost unul foarte echilibrat şi foarte curat, fără vorbe goale, fără lozinci, în care s-a referit la valori importante precum demnitatea, identitatea şi soarta ţării pe termen lung. A fost un discurs impresionant prin claritate şi simplitate. Cred că toată lumea s-a aşteptat la un astfel de discurs. Eu pot doar să apreciez discursul şi să-i spun ”La mulţi ani” Regelui Mihai cu ocazia împlinirii a 90 de ani.. Cred că am făcut un gest de normalitate, invitându-l pe Regele Mihai I la această reuniune solemnă", a afirmat Kelemen Hunor.