"Apele Române" concediază aproape 400 de angajaţi
Administraţia Naţională Apele Române va concedia începând cu 1 septembrie, aproape 400 de angajaţi, a declarat ministrul delegat pentru ape, păduri si piscicultură, Lucia Varga.
Articol de Flori Doman, 25 Iulie 2013, 13:20
Administraţia Naţională Apele Române a primit sarcina ca în cel mult o saptamână să prezinte criteriile de reducere a personalului.
Cele 384 de persoane care vor fi disponibilizate din septembrie din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române nu provin din personalul productiv, a anunţat, joi, Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.
"Am discutat cu directorii de la Apele Române, cu directorii administraţiilor bazinale găsirea unor modalităţi prin care instituţia să devină eficientă şi să poată atrage finanţări din sectorul privat. Am cerut conducerii ANAR să-şi revizuiască politica de stabilire a tarifelor şi să devină o instituţie transparentă. Am cerut ca până la începutul lunii septembrie să-mi fie pregătite procedurile clare de transparentizare a activităţii instituţiei. În cursul lunii septembrie, din cei 9.590 de angajaţi ai ANAR, 384 vor fi disponibilizaţi, principalul criteriu fiind păstrarea celor care au înregistrat performanţe", a spus ministrul.
În urma discuţiilor cu directorii ANAR, ministrul Lucia Varga a precizat că este nevoie de o eficienţă crescută la nivelul companiei.
"Nu este deocamdată o instituţie în pierdere, dar nu putem aştepta să se întâmple asta. Deja multe direcţii bazinale nu au mai înregistrat profit ca în 2012. Sunt cauze obiective precum scăderea consumului de apă, dar şi cauze subiective care ţin de neperformanţa gestionării activelor", a precizat Lucia Varga.
Până la sfârşitul anului 2013, vor fi finalizate 54 de lucrări cu rol de prevenţie împotriva inundaţiilor.
De asemenea, Ministerul Mediului va începe împreună cu Romsilva un program amplu de instalare a perdelelor forestiere pe toate cursurile râurilor, mai ales în zonele identificate drept critice la inundaţii.
În acest sens, în perioada 15 iulie - 15 septembrie reprezentanţii Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură vor efectua controale la toate lucrările în curs de finalizare sau aflate încă în garanţie pentru ca posibilele creşteri de nivel pe râuri să nu producă prea multe pagube în eventualitatea unor inundaţii.
În prezent, la nivelul ministerului există 280 de lucrări mari cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, unele începute chiar înainte de 1990. Dintre acestea vor fi finanţate în perioada imediat următoare lucrările cu 80% grad de realizare, urmate de lucrările cu un grad de realizare de 50%